Ljubljanainfo
Pon, 14.11.2022 11:25
Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je na predsedniških volitvah premagala protikandidata Anžeta Logarja. Preverili pa smo, koga smo na volitvah izbrali Ljubljančani, Pirc Musar ali Logarja.

Po dveh mandatih bo Boruta Pahorja v predsedniški palači zamenjala Nataša Pirc Musar, ki jo je v drugem krogu predsedniških volitev podprlo skoraj 54 odstotkov volivcev. 

Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic. Kandidaturo je 54-letna Nataša Pirc Musar najavila prva med kandidati, za njeno vložitev pa je nato zbrala podpise volivcev.

V drugem krogu predsedniških volitev je protikandidata Anžeta Logarja premagala za 7,7 odstotne točke. Zmagala je v šestih volilnih enotah, medtem ko je njen protikandidat Logar večino volivcev prepričal v dveh.

Kakšna pa je bila volilna udeležba v Ljubljani in komu smo namenili največ glasov? Ogledali smo si tudi statistiko za preostala območja Slovenije.

Najvišja volilna udeležba v Kranju

Volilna udeležba je včeraj nekoliko presegla tisto v prvem krogu. Po delnih neuradnih podatkih se je na volišča tokrat odpravilo 53 odstotkov volivk in volivcev.

Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev. V Mariboru je za Natašo Pirc Musar glasovalo 52,84 odstotka volivcev, za Logarja pa 47,16 odstotka.

Drugo najvišjo volilno udeležbo so zabeležili v volilni enoti Ljubljana Center (55,86 odstotka), drugo najnižjo pa na Ptuju (49,41 odstotka).

Nataša Pirc Musar je zmagala v šestih volilnih enotah, in sicer v volilni enoti Postojna, Kranj, Ljubljana Center, Ljubljana Bežigrad, Novo mesto in Maribor, medtem ko je njen protikandidat Logar večino volivcev prepričal v dveh, in sicer v volilni enoti Celje ter Ptuj, kamor spadajo tudi pomurski volilni okraji.

Nataša Pirc Musar slavila v Ljubljani

Zanimiv je tudi pogled na glasovanje v posameznih volilnih okrajih. Tako je v vseh mariborskih volilnih okrajih slavila Nataša Pirc Musar.

Prepričljivo je zmagala tudi v osrednji Sloveniji, saj so volivci v vseh ljubljanskih volilnih okrajih glasove namenili prvi predsednici države.

Nekoliko bolj rumeno pa je obarvana volilna enota Ptuj. Tako je Anže Logar slavil v volilnih okrajih Ptuj 1, Ptuj 2, Ptuj 3, Ormož, Lenart, Pesnica in Lendava, med tem, ko so volivci v volilnem okraju Gornja Radgona, Ljutomer, Murska Sobota 1 in 2 izbrali Natašo Pirc Musar.

Starejše novice