Foto: Branka Keser
Ljubljanainfo
Sob, 16.4.2022 11:30
Kako rešiti stanovanjsko problematiko in mladim ponuditi dostopna stanovanja sta vprašanji, ki se porajata ob vsakih volitvah. Kaj konkretno bi torej storili v strankah, ki jim po trenutnih napovedih kaže najbolje. To so njihovi odgovori.

Dober teden dni do volitev smo uredništva Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Ker se mladi Slovenci na svoje selijo pozneje kot drugje po Evropi, cene stanovanj pa so v zadnjih letih poletele v nebo, prav tako najemnine, so predstavniki strank so na soočenju Danes za jutri spregovorili o mladih in prihodnosti, ki se obeta generacijam, ki prihajajo.

Kako bi stranke rešile stanovanjsko problematiko?

Da je dostopnost stanovanj za mlade v Sloveniji težava že vrsto let, se zavedamo vsi. Tudi politične stranke, ki v svojih političnih programih zraven drugih tematik naslavljajo tudi stanovanjsko problematiko. A kako bi jo rešili?

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon poudarja, da so v stranki SD sestavili zakon, ki bi med letoma 2023 in 2029, z državnimi poroštvi, posojili ter državnim denarjem, razpolovil ceno stanovanj in najemnin, za 65 kvadratov in 350 kvadratov, zaradi česar bi po njenih besedah mladi tako bistveno lažje prišli do stanovanja. 

Na drugi strani bi v Gibanju svoboda uvedli petletne profitne najemnine v stanovanjih.

»Ta pa naj bodo trajnostna in po sistemu skupnosti. Potem pa možnost odkupa, po normalni, ne po tržni, normalni regulirani ceni. To je edini način, da možgane zadržimo v Sloveniji,« poudarja Robert Golob. Hkrati bi davčno razbremenili mlade, saj ne želijo, da bi ti kredite odplačevali tudi po 30 let.

Aleš Hojs, predstavnik stranke SDS, poudarja, da so sami sprejeli stanovanjsko shemo, ki naj bi mladim omogočala lažje sprejemanje kreditov.

»V naslednjem našem štiriletnem obdobju pa bomo uresničili tisto, kar smo že mnogokrat napovedali. Torej, da bodo del obveznosti, tisti, ki si bodo ustvarili družino, oproščeni. Torej, zmanjšala si jim bodo števila let, ko bodo odplačevali kredit,« napoveduje Hojs.

Gradnja novih in sprostitev obstoječih stanovanj

Zdravko Počivalšek iz stranke Povežimo Slovenijo poudarja, da je rešitev problema v povečanju intenzivnosti gradnje stanovanj.

»Na drugi strani pa je potrebno razpršiti to gradnjo po celi Sloveniji v skladu z našo zavezanostjo enakomernemu in skladnemu regionalnemu razvoju,« meni Počivalšek.

V NSi menijo, da je dolžnost države, tudi politike, da najde način, a se bo gospodarsko kolesje vrtelo še naprej. »Predvsem tudi, da se od tega dela, ne bo država preveč jemala. K tem stvarem je tako potrebno pristopiti razumno,« poudarja Matej Tonin

»Tudi jaz sem med tistimi, ki je dobro plačan, ampak mi trenutno kredit, ki ga imam za 25 let, in stroški 'odškrtnejo' skoraj 40 odstotkov poslanske plače. Kako si naj potem to drugi privoščijo?« pa se sprašuje Luka Mesec, koordinator stranke Levica.

Zato poudarja, da se mora država aktivirati in zgraditi 30 tisoč najemnih stanovanj, sprostiti prosta stanovanja ter z davki pregnati 'špekulante' z nepremičninskega trga. 

V LMŠ menijo, da je stanovanjski sklad v državi prešibak in bi ga sami okrepili z gradnjo novih stanovanj. »Naš predlog je tudi, da se lastniško stanovanje dobi z odplačevanjem najemnine. Prav tako ni prava pot v tem trenutku zniževanje davkov. Mi smo za davčni status quo,« pa poudarja Šarec.

Starejše novice