Foto: Bobo (Slika je simbolična)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 22.3.2022 16:18
Pri nadaljnjih načrtih glede razvoja državne hotelske infrastrukture v Pomurju, naj se upošteva stališče lokalne skupnosti in zaposlenih.

Pomurski poslanec Dejan Židan je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovil poslansko vprašanje, in sicer glede učinkovitega vključevanja lokalne skupnosti in zaposlenih v razvoj državne hotelske infrastrukture v Pomurju.

Pomembna so jasna zagotovila

Židan pravi, da je odločitev, da je država na podlagi strokovnih in političnih argumentov preko svojih institucij izkoristila predkupno pravico za hotelsko infrastrukturo pravilna. Vendar pa opozarja, da je pomembno tudi, kaj se bo naredilo v nadaljevanju. 

»Zato sem vložil poslansko pobudo, da se pri nadaljnjih načrtih glede razvoja državne hotelske infrastrukture v Pomurju upošteva stališče lokalne skupnosti in zaposlenih. Pomembno je, da se dobi jasna zagotovila in ne samo načelna stališča,« pravi Židan.

V odločanje o nadaljnem razvoju naj se vključi tudi lokalna skupnost

10. februarja je v poslanski pobudi zapisal, da naj se v odločanje o nadaljnjem razvoju državne hotelske infrastrukture v Pomurju vključi tudi lokalne skupnosti in zaposlene ter da se upoštevajo njihovi legitimni interesi.

Židan pravi, da je pred dnevi oziroma natančneje 17. marca dobil odgovor na poslansko vprašanje, v katerem so med drugim zapisali, da je v pripravi nova Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2022 – 2028.

»Pričakujemo, da bo nov strateški dokument sprejet s strani Vlade Republike Slovenije v mesecu aprilu … Za slovenski turizem in lokalno prebivalstvo na vseh destinacijah, kjer so turistične nastanitvene kapacitete ter turistične atrakcije, je zelo pomembno učinkovito upravljanje turističnih družb, dobro sodelovanje z lokalnim okoljem in povezovanje z različnimi deležniki na destinaciji. 

Priporočljivo in smotrno je, da se v razvoj turizma na posamezni destinaciji čim bolj aktivno vključijo lokalne skupnosti in lokalno prebivalstvo, saj je turizem v nekaterih destinacijah glavno gonilo gospodarskega razvoja in generator delovnih mesu,« so odgovorili Židanu.

Bo prišlo do zavezujočih odločitev?

Tako je zdaj Židan na Počivalška naslovil poslansko vprašanje v katerem ga zanima, ali je lahko poleg načelnega stališča o dobrem sodelovanju in vključevanju lokalne skupnosti pričakovati tudi bolj zavezujoče odločitve o vključevanju lokalne skupnosti v razvoj državne hotelske infrastrukture v Pomurju?
 
Zanima ga še tudi, ali so se v odgovoru na poslansko pobudo načrtno odločili, ali gre za napako, da so se izognili omembi vloge zaposlenih pri razvoju državne hotelske infrastrukture, čeprav so bili del poslanske pobude. 

Starejše novice