Raiven (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)
Ljubljanainfo
Tor, 7.5.2024 23:20
Odvilo se je prvo dejanje letošnje Evrovizije. V švedskem Malmö je na prvem polfinalnem izboru nastopilo 15 sodelujočih držav, tudi naša predstavnica. Komu je uspelo?

3, 2, 1 … odštevanje se je končalo. Za nami je prvo dejanje letošnjega izbora za Pesem Evrovizije. V Malmö so izbrali prvih deset finalistov.

Švedska letos že v sedmič zgodovini gosti tekmovanje za pesem Evrovizije. Spomnimo. Na lanskem izboru v Liverpoolu je s Tattoojem slavila švedska predstavnica Loreen, ki ji je to uspelo že z Euphorio pred dobrim desetletjem v Bakuju.

Evrovizijsko občinstvo sta skozi prvega izmed treh tekmovalnih večerov popeljali hollywoodska zvezdnica Malin Åkerman in Petra Mede, švedska voditeljica, ki se je v tej vlogi pojavila že večkrat.

Plesni začetek, ganljiva srbska balada in čarovniški metal

Prvi polfinale v Areni Malmö je otvorila komaj 17-letna predstavnica Cipra. Silia Kapsis je nastopila s skladbo Liar, na odru so jo spremljali štirje plesalci. 

Po plesnem začetku je sledila ganljiva balada Ramonda. Srbska pevka Teya Dora je zapela v dramatični megli, nastop se je končal s cvetočo rožo ramondo, ki je simbol ponovnega rojstva, pa tudi srbskega dneva premirja v prvi svetovni vojni. 

Sledil je nov plesni nastop. Silvester Belt je za Litvo v rdeči opravi in ob spremstvu plesalcev zapel skladbo Luktelk. 

Nato je bil na vrsti eden izmed bolj nenavadnih nastopov večera. Za Irsko je nastopila Bambie Thug s skladbo Doomsday Blue. Pevka je nastop začela v krogu sveč, zaznamovalo ga je tudi dramatično ličenje in rogovi. 

Teya Dora (Foto: Alma Bengtsson EBU)

Zlate bojevnice, veliko rekvizitov in Rim Tim Tagi Dim

Alyona Alyona & Jerry Heil sta za Ukrajino nastopili s pop-rapovsko glasbeno fuzijo Teresa & Maria. Nastop sta popestrili z zlato barvno paleto in bojevniško simboliko. 

Poljska je tudi letos pripravila nastop s kopico rekvizitov in efektov. Luna je nastopila s skladbo The Tower, odeta je bila v barve poljske zastave in z velikimi stožci na ramenih. Med samim nastopom je na evrovizijski oder pripeljala stolpa, na katera se je tudi povzpela. 

Sledila je Hrvaška, ki sodeč po stavnicah letos lovi prvo zmago. Baby Lasagna je s pesmijo Rim Tim Tagi Dim dvignil areno na noge. Na odru so ga spremljali plesalci, pirotehnika in pisana grafika. Nadgradil je tudi opravo iz Dore s širokimi čipkastimi rokavi in rdečim telovnikom. Ohranil je koreografijo, ki jo je v minulih tednih plesala cela Hrvaška.  

Po Hrvaški je bil znova čas za nastop v zlatem. Hera Björk je nastopila za Islandijo s pesmijo Scared Of Heights. Pevka je sicer leta 2010 že okusila evrovizijski oder, osvojila je 19. mesto.

Baby Lasagna (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Jaz sem, ti si … Veronika!

In na vrsti je bila Slovenija. Letos smo v evrovizijski boj poslali Raiven s skladbo Veronika, ki jo je navdihnila zgodba Veronike Deseniške. 

Že pred odhodom na Švedsko je Raiven razkrila, da bo na odru cela oblečena, a hkrati povsem gola. To je tudi uresničila. Oblečena je bila v prosojno črno opravo, na odru se ji je pridružilo pet plesalcev, ki so izvedli zapleten ples prepletanja teles. Dramatičnost se je še posebej stopnjevala na koncu, ko je Raiven zapela v visokih tonih. Dodatno dramatičnost sta nastopu dodali megla in veter. 

Raiven (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Finske tangice, metulji in tradicionalni zvoki

Za slovensko predstavnico sta na oder stopila predstavnika Finske oziroma Windows95man s skladbo No Rules. Pevec Henri Piispanen je nastopil v džins opravi, ob njem je bil Windows95man, kar je sicer odrski alterego Teemuja Keisterija. Ta se je zaradi oglaševalske politike festivala moral odpovedati majici z logotipom Microsoftovega operacijskega sistema.

Enajsta po vrsti je v prvem predizboru nastopila Moldavija. Natalia Barbu je zapela pesem In the Middle, pri tem pa bila na odru povsem sama. Nastopila je v beli obleki, njen nastop je dopolnila violina in kulisa z drevesi in metulji.

Azerbajdžan je v evrovizijsko vročico poslal pesem Özünlə Apar, ki jo je zapel Fahree, Ilkin Dovlatov pa je poskrbel za dodatne vokale. V pesmi ne manjka tradicionalnih azerbajdžanskih zvokov. 

Dvojec Electric Fields, ki ga sestavljata Zaachariaha Fielding in Michael Ross, je s pesmijo One Milkali (One Blood) zastopal Avstralijo. Na oder sta postavila pravi preplet barv in pozitivne energije, pa tudi didžeridu – instrument  avstralskih aboridžinov.

Windows95man (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Luksemburg za energičen zaključek

iolanda se je za Portugalsko predstavila s skladbo Grito, ki sicer v prevodu pomeni ‘kričati’. Kljub temu na odru ni bilo kričanja, ampak balada in pet, v belo oblečenih plesalcev. 

Prvi predizbor je zaključila predstavnica Luksemburga Tali s skladbo Fighter. Pesem je mešanica francoščine in angleščine. Nastop so nadgradili še z dimom, plameni in ognjemetom. Luksemburg je na evrovizijskem odru nastopil prvič po kar 31-letnem premoru. 

Tali (Foto: Alma Bengtsson EBU)

Velikih pet: Postapokaliptična garderoba in ogenj

Letos so organizatorji uvedli nekaj sprememb, ki se nanašajo na nastope držav, ki sodijo med 'velikih pet'. Predstavniki teh držav in lanske zmagovalke so namreč doslej nastopili le v finalnih večerih. Letos smo lahko nekaterim lahko že prisluhnili. Tako so nastopili predstavniki Združenega kraljestva, Nemčije in Švedske.

Izmed velike peterice je najprej na oder stopil britanski pevec Olly Alexander s pesmijo Dizzy. Skupaj s plesalci, oblečenimi v minimalno boksarsko opremo, je zapel v veliki »škatli«, ki spominja na umazano moško garderobo na krovu vesoljske ladje. 

Isaak, ki zastopa Nemčijo, je predstavil svojo energično balado Always On The Run. Dnevno sobo, v kateri se je nahajal, je med nastopom zajel ogenj in ustvaril impresivno sceno. 

Dvojčka Marcus & Martinus sta s skladbo Unforgettable predstavila gostiteljico Švedsko. Njun nastop je ostal skoraj nespremenjen od tistega na Melodifestivalu. Na švedskem predizboru sta sicer nastopila že lani in s pesmijo Air končala na drugem mestu, uvrstila sta se za skladbo Tattoo pevke Loreen. 

Olly Alexander (Foto: Sarah Louise Bennett EBU)

Komu je uspelo? 

Države, ki so prejele vstopnico v finale:

Ciper:  Silia Kapsis – Liar
Srbija:  Teya Dora - Ramonda 
Litva: Silvester Belt – Luktelk
Irska: Bambie Thug - Doomsday Blue
Ukrajina:  alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
Hrvaška: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim 
Slovenija: Raiven - Veronika 
Finska: Windows95man - No Rules!
Portugalska: iolanda – Grito
Luksemburg: TALI - Fighter

Brez finala so ostale:

Poljska: Luna - The Tower 
Islandija: Hera Björk - Scared of Heights
Moldavija: Natalia Barbu - In The Middle
Azerbajdžan: FAHREE feat. Ilkin Dovlatov - Özünlə Apar
Avstralija: Electric Fields - One Milkali (One Blood)
 

V finalnem večeru bo nastopilo skupno 26 držav

V četrtek, 9. maja, sledi še drugi polfinalni izbor, veliki finale bo na sporedu v soboto, 11. maja, ko bomo lahko slišali 26 najboljših držav.

Letos se v finalu spreminja način določanja vrstnega reda nastopajočih. Ta bo skoraj povsem v rokah producentov. Kot so sporočili, bo to omogočilo še bolj dinamičen prehod med skladbami z različnim tempom in s tem še bolj vznemirljiv veliki finale. 

Starejše novice