Ljubljanainfo
Pon, 5.6.2023 18:03
V luči nasilnih dogodkov, ki so v zadnjem času preplavili tako svet kot tudi Slovenijo, se je v Celju danes odvila okrogla miza na temo medvrstniškega nasilja, s katero želijo ozaveščati mlade in vsaj v določeni meri preprečiti tovrstne dogodke.

Aprila je po celotni državi močno odmeval primer medvrstniškega nasilja, ko so vrstnice na strehi nakupovalnega središča v Celju napadle svojo sošolko. Na marsikateri slovenski šoli zato v zadnjem času dajejo velik poudarek ozaveščanju o tej pereči tematiki.

Danes se je okrogla miza na to temo odvijala tudi na srednji Ekonomski šoli Celje.

»So me zajebavali, ker sem drugačna, ker sem bila edina Romkinja na celi šoli«

Na dogodku je spregovorila tudi Julijana, nekdanja dijakinja celjske srednje ekonomske šole, ki je na svoji lastni koži občutila nasilje s strani svojih sovrstnikov.

»So me zajebavali, ker sem drugačna, ker sem bila edina Romkinja na celi šoli. In zaradi tega sem se tudi odločila priti sem in tudi povedati svoje, kako je bilo,« je dejala nekdanja dijakinja.

Psihično nasilje v njenem primeru ni preraslo v fizično nasilje, a zato ni bilo nič manj boleče.

»Bolj psihično so me ubijali s tem, ko so me vedno znova zajebavali, da sem ciganka, da kradem baker. S tem so me, bolj kot ne, vedno zajebavali,« je razkrila.

»Če ne govorimo o tem in ne iščemo rešitev za tovrstne situacije, potem ne moremo upati, da bo jutrišnji vsakdan lepši«

Fizične posledice takega dejanja se morda zacelijo, psihološke travme, ki lahko nastanejo, pa ne zmeraj. Zato je pomembno, da dobijo mladi prostor za to, da se lahko o medvrstniškem nasilju svobodno pogovarjajo.

»Če ne govorimo o tem in če se ne pogovarjamo, ter ne iščemo nekih boljših pogledov na svet ter rešitev za tovrstne situacije, potem ne moramo upati, da bo jutrišnji vsakdan lepši,« je na dogodku poudaril Mark Djuraševič, predstavnik Dijaške organizacije Slovenije.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so ob tem poudarili, da je razlogov za takšne nasilne dogodke med mladimi več.

»Zagotovo je tu več dejavnikov, ki vplivajo na to. Tako da bi lahko govorili o točno določenem faktorju, ki je sprožil vse to, nek sprožilec, je nemogoče govoriti,« je pojasnil Domen Kralj iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Med mladimi zelo pogosto misli o samomoru in samopoškodovanju

Po podatkih spletne strani tosemjaz.net, kjer lahko mladi zastavljajo anonimna vprašanja strokovnjakom, so vprašanja medvrstniškega nasilja na petem mestu po pogostosti.

Največkrat je tema samomorilnost, sledi samopoškodovanje in anksioznost. Vsak mesec prejmejo okrog 300 tovrstnih vprašanj. V 75 odstotkih pridejo le te s strani ženskega spola.

Treba se bo pogovarjati o teh temah in vzpostaviti nekakšno regulacijo

Okrogle mize o medvrstniškem nasilju se je udeležil tudi evropski poslanec Milan Brglez, ki meni, da bo treba poleg pogovora poskrbeti tudi za regulacijo mladih ter uporabo socialnih omrežij.

»Predvsem si bo treba vzeti čas tudi za ta fenomen, mislim, da je skozi pogovor, skozi razgovor, skozi diskusijo možno tudi zmanjšati obseg nasilja. Poskrbeti pa bo treba za regulacijo, seveda, socialnih medijev in še marsičesa drugega,« je na današnjem srečanju Brglez.

Do nasilnega vedenja lahko pride tudi zaradi podobnih vzorcev iz primarne družine, svoje doda sodobna družba, ki mnogokrat normalizira nasilno vedenje.

Izrednega pomena tudi izmenjava zgodb, ki lahko privede do bolj tolerantne družbe

Ravno zaradi tega je izrednega pomena tudi izmenjava zgodb, s pomočjo katere lahko pridemo do bolj tolerantne družbe, so zaključili na današnji okrogli mizi, ki so jo pripravili v Celju.

Julijana je ob tem dodala še: »V osnovni šoli sem delala podobne stvari, imela sem te dogodke, ko sem govorila o tem. In se je bolj nehalo, so prišli k sebi. In so se zavedali, da to ni prav

Kaj storiti, če ste žrtev medvrstniškega nasilja?

Če doživljate nasilje ali kakršnekoli druge stiske, ali pa to doživlja nekdo, ki ga poznate, so na spletni strani tosemjaz.net zbrani odgovori na različne teme, brezplačno in anonimno pa lahko tudi zastavite vprašanje - na vprašanja odgovarja 70 strokovnjakov, od tega 30 psihologov.

Tam so zbrani tudi kontaktni podatki različnih ustanov, če potrebujete pomoč strokovnjaka osebno.

Starejše novice