Pravočasno preverite pnevmatike, zavore, svetlobne naprave in ostalo zimsko opremo. 
Ustvarjeno dne
Tor, 10.11.2020 12:22
S 15. novembrom je na slovenskih cestah obvezna ustrezna zimska oprema za vsa vozila. Ste svoje vozilo že pripravili na zimo ali boste čakali do zadnjega dne?

V skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa morajo biti vsa motorna in priklopna vozila od 15. novembra do 15. marca prihodnje leto opremljena z zimsko opremo. 

Zakon pravi, da morajo imeti motorna vozila pozimi in v zimskih razmerah ustrezno zimsko opremo. O zimskih razmerah govorimo takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča, ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo. To posledično pomeni, da je zimska oprema obvezna tudi pred zakonsko določenim rokom ali po njem, če so na cesti takšne razmere.

Gorenjski policisti že poročajo o nesrečah, ki so se zgodile zaradi zimskih razmer na cestah, na katere vozniki niso bili pripravljeni. 
 

Kako izbrati ustrezne pnevmatike?

Zakon določa zimsko opremo za dvosledna motorna vozila, pri katerih masa ne presega 3500 kilogramov. V tem primeru se lahko odločite za zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in ustrezne snežne verige.

Pri vozilih, ki so težja od 3500 kilogramov velja enako, le da morajo imeti vozila s štirikolesnim pogonom ob stalnem pogonu snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila kot obvezno opremo v prtljažniku tudi lopato. 
 

Ustrezne pnevmatike nam v zimskih razmerah zagotavljajo optimalen oprijem vozila in vodljivost, kar je nujno pomembno za varno vožnjo. Profil zimske gume je bolj grob, kanalov je več, so širši in globji. Kanali zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj tri milimetre. Zimske gume imajo na boku proizvajalčevo oznako M + S, M.S ali M&S.

Kanali dezena zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj 3 mm. Vir: Slovenska policija.

Guma s temperaturo spreminja svoje lastnosti. Hladneje kot je, trša postaja guma. Zimske gume so tako izdelane iz mehkejših in bolj elastičnih zmesi in oblikovane tako, da omogočajo dober oprijem ter učinkovito zaviranje na snegu. Zimska pnevmatika mora tudi v izjemno mrzlem vremenu ostati mehka.

Za primerjavo: Letna pnevmatika doseže optimalno zmogljivost pri temperaturah nad sedem stopinj Celzija. Zmes njene tekalne plasti je prilagojena višjim temperaturam in tako zagotavlja trden oprijem ter dobro vodljivost na suhi ali mokri cesti v toplejših mesecih. Prav zaradi drugačne gumene zmesi letne pnevmatike niso primerne za zimske razmere, ko temperature padejo pod ničlo.

Na kaj morate biti pozorni

Pri izbiri ustreznih pnevmatik upoštevajte v kakšnih razmerah največkrat vozite in kakšen je vaš slog vožnje. Prav tako je pomembno, da izberete ustrezno dimenzijo gum in da zmogljivost pnevmatik ustreza vašemu vozilu, poudarjajo pri znanem proizvajalcu pnevmatik Goodyear. 

Namesto zimskih in letnih pnevmatik lahko izberete celoletne pnevmatike. Celoletne pnevmatike priporočajo voznikom, ki  vozijo na območjih z milejšimi zimami, niso izpostavljeni ekstremnim zimskim razmeram, kot sta sneg in led, ter letno prevozijo manjše število kilometrov. 
 

Policija svetuje

Poleg ustreznih pnevmatik in verig  je v vozilu priporočljivo imeti še kakšne rokavice, lopato in manjšo metlo oziroma strgalko za led, s katero očistite stekla. Pred vožnjo morate nujno poskrbeti, da so stekla in vzvratna ogledala čista in da se z vozila med vožnjo ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi, opozarjajo na policiji. Vozite previdno, vožnjo pa prilagodite trenutnim razmeram na cestah. 

Vir: Slovenska policija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice