Foto: Radgonske gorice
Oglasni prispevek
Pet, 22.12.2023 12:00
Doživetje Nedotaknjena od svetlobe (Untouched by Light) dokazuje, da se najboljše stvari res zgodijo v temi.

V Novi Gorici je v torek, 14. novembra 2023, potekala podelitev najvišjih priznanj v turizmu in Radgonske gorice so za doživetje Nedotaknjena od svetlobe prejele naziv Sejalec 2023

Foto: Jošt Gantar

V podjetju Radgonske gorice neumorno sledijo svetovnim trendom in tako uvajajo ne le nove proizvode, marveč tudi posebna doživetja. 

Eno slednjih, imenovano doživetje Untouched by Light oziroma doživetje Nedotaknjena od svetlobe je bilo v letošnjem letu v okvirju Slovenske turistične organizacije čisto na novo uvrščeno v družino doživetij z oznako Edinstvena doživetja Slovenije/Slovenia Unique Experiences. 

Znotraj doživetja izstopa zgodba penine Untouched by light, ki je avtentična in hkrati svetovno unikatna, saj gre za prvo peneče se vino na svetu pridelano v popolni temi, pri čemer češnjo na torti celotnega doživetja predstavlja prav okušanje penine v popolnem mraku.

Foto: Radgonske gorice

»Prejeta nagrada Sejalec je za Radgonske gorice potrditev, da smo nadaljnji razvoj butičnega vinskega turizma zapeljali v pravo smer. Že sama kandidatura za Sejalca je doprinesla nove in predvsem veliko širše možnosti sodelovanja z najboljšimi incoming turističnimi agencijami v Sloveniji, na borzah in sejmih v tujini ter nam tako odprla poti do tujih, predvsem ameriških in angleških gostov, ki slovijo po najvišji potrošnji med tujimi gosti in jih doslej v turizmu nismo aktivno nagovarjali,« pojasnjuje vodja turizma Radgonskih goric Martina Ficko glede pomena prejete nagrade za nadaljnji razvoj njihove turistične dejavnosti.

Foto: Radgonske gorice

Samo doživetje je vezano na penino Untouched by light, ki je pridelana v popolni temi, kar pomeni, da vse postopke za njeno pridelavo izvajajo v temi. Med nočno trgatvijo, rotiranjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za gledanje v temi. 

Vino zori dve do tri leta v popolni temi v kleteh v Gornji Radgoni. Ko penina zapusti klet, jo ščiti steklenica iz črnega stekla, prav tako je steklenica zaradi dodatne zaščite od svetlobe in UV žarkov pakirana v vakuumirane vrečke. In tako tudi samo petzvezdično doživetje Nedotaknjena od svetlobe poteka delno v temi.

Foto: Radgonske gorice

»Zanimanje turistov je vedno večje. Veliko jih na začetku misli, da gre za marketinški trik in so na začetku skeptični, čeprav je vpliv svetlobe dobro poznan izziv v proizvodnji belih vin in penin ter je na to temo narejenih veliko raziskav. 

Tako gostje pri nas spoznajo znanstvena izhodišča vpliva svetlobe na penino in tudi praktično, skozi degustacijo, razlike v okusu penin. 

Prav ta degustacija ima poseben vpliv na goste, saj poteka v popolni odsotnosti svetlobe v objemu naše kleti Pod skalo; na koncu se gostje strinjajo z našim motom, da se najlepše stvari dogajajo v temi,« doživetje in njegove posebnosti povzema Martina Ficko.

Foto: Radgonske gorice

Osebna izkaznica penine Untouched by Light

Untouched by Light je prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v popolni temi. Ideja se je porodila kot odgovor na znanstvene raziskave, ki potrjujejo negativen vpliv svetlobe na vinske arome, posebej pri penečih vinih. 

O novem proizvodu so poročali mediji celega sveta, kar je vplivalo na povečanje interesa mednarodne javnosti popolno odprodajo celotne omejene količine 2000 steklenic prve serije penine Untouched by Light.

Več o penini preberite na untouchedbylight.com.

Več o doživetju Nedotaknjena od svetlobe na https://www.dompenine.si/ponudba/dozivetje-untouched-by-light/

Foto: Radgonske gorice

O izboru za naziv Sejalec

Slovenska turistična organizacija že skoraj 20 let spodbuja inovativnost v slovenskem turizmu in podpira razvoj inovativnih produktov. Za naziv Sejalec kandidirajo doživetja, uvrščena v zbirko SUE (Slovenia Unique Experience), ki jih presodi strokovna komisija skozi elemente trajnostnega vidika, avtentičnosti, edinstvenosti, inovativnosti ter tržnega potenciala. 

Komisija izbere in podeli naziv Sejalec tistemu doživetju, ki prejme najvišjo oceno. Doživetji z drugo in tretjo najvišjo ceno pa prejmeta naziv finalist Sejalec.

Naziv Sejalec je tako vsako leto znova podeljen doživetju/em, ki imajo velik tržni potencial, in ki so s stalno in visoko kakovostno ponudbo pripravljena na domače in tuje goste, uspešno prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije ter bodo v najkrajšem možnem času lahko prinesla dodano vrednost slovenskemu turizmu.

Več informacij na https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/razvoj-in-inovativnost/inovativnost.

Starejše novice