Vir: Facebook, Agrobiznis.
Marsikdo bi na prvi pogled rekel, da gre za običajen svinjski zrezek. A temu ni tako. To so rastlinski zrezki s teksturo mesa, ki jih izdeluje Sturtup Bevo.

Vse več ljudi namreč uživa le rastlinsko hrano, a je na trgu težko dobiti rastlinski nadomestek s teksturo mesa. Zato so se Maj Horvat, Luka Sinček in Tilen Travnik odločili najti rešitev. Ustanovitelji Beva so v enem letu sami razvili inovativen postopek in stroj, ki koščke rastlinskih beljakovin pretvori v zrezek s takšno teksturo, kot jo ima meso, piše Agrobiznis. 
 

Stroj rastlinske proteinske izolate ali moke pretvori v vlakna. Naredi lahko od 0,5 do 0,8 kilograma velik zrezek, ki ima strukturo mesa. Lahko poustvari strukturo govejega, svinjskega ali piščančjega mesa. Z dodano aromo mesa lahko dobijo zrezek primeren za vegetarijance, vegane in tako imenovane fleksitarijance, ki namesto živalskih beljakovin raje uživajo rastlinske.
 

Na idej so prišli, ko so po naključju naleteli na članek, da so na Nizozemskem odkrili, kako lahko z analitsko metodo iz fizike beljakovinam spremenijo strukturo v vlakna. Razvili so prvi prototip stroja, ki so ga postopoma izboljševali. Sedaj so prišli do četrtega prototipa, ki še nima imena. Ekipa je prišla v ožji izbor za vstop v podjetniški inkubator Y Combinator v Silicijevi dolini. 
 

Morda se Maja in Luka spomnite iz 4. sezone Štartaj Slovenija, kjer sta predstavila njun rastlinski burger Altburger. 

Po nekaterih ocenah je trg rastlinskega mesa v ZDA vreden že skoraj milijardo evrov, njegova vrednost pa iz leta v leto narašča. Podobno se razvija tudi evropski trg. Startup Bevo iz Kamnika želi s svojim inovativnim rastlinskim mesom čimprej prodreti na trg. Za zagon industrijske proizvodnje trenutno iščejo vlagatelje v Sloveniji in tujini. 

Starejše novice