Foto: Milos Milosevic Films/ŽNK Radomlje Medex
Peter Dominko
Sre, 6.3.2024 14:00
Ženski nogometni klub Radomlje je že enajstič organiziral mednarodni dekliški nogometni turnir Medex Cup. V dveh dneh je v Radomljah in Kamniku navdušilo več kot 700 mladih nogometašic iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

Športni park Radomlje in Športni park Virtus v Kamniku sta v soboto in nedeljo postregla z obilno mero odličnega dekliškega nogometa. 

Enajsti mednarodni nogometni turnir Medex Cup 2024 je bil po nekaj mesecih priprav organizatorjev vrhunec celotnega dogajanja, ki ga ne bi bilo moč izpeljati brez podpore generalnega pokrovitelja, podjetja Medex, ostalih partnerjev in številnih prostovoljcev. Pri izvedbi turnirja je na različne načine pomagalo okrog 70 rumenosrčnih prostovoljcev. V klubu se zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pomagali.

V Radomljah in Kamniku je gostovalo 22 klubov iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Slovaške in Slovenije, v štirih starostnih kategorijah pa je nastopilo kar 55 ekip, kar je največ doslej. »V dveh dneh smo bili priča številnim talentiranim nogometašicam, ki bodo že čez nekaj let širšo javnost navduševale tudi na velikem članskem odru,« so prepričani v vrstah organizatorjev.

Dvoboje mladih nogometašic pospremili številni gledalci

Na sobotni otvoritvi turnirja so mlade nogometašice nagovorili Martin Kandus, direktor strategije v podjetju Medex, Meta Gvardjančič, vodja marketinga v podjetju Medex, Borut Ernestl, podžupan Občine Domžale, in Sonja Jerman, predsednica Krajevne skupnosti Radomlje. 

Priznanja najboljšim ekipam je ob koncu turnirja za dekleta do 13 let podelil Jernej Hribar, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, Tina Kelenberger, selektorica mladinske reprezentanca Slovenije, pa je pokal in medalje predala po koncu turnirja za dekleta do 15 let.

Nedeljski del turnirja si je ogledala tudi nekdanja igralka ŽNK Radomlje Medex Sara Gradišek, zdaj članica italijanske Bologne in izbrane vrste Slovenije, v soboto pa je svoj čas mladim nogometašicam namenila Nuša Vidrih, ki čaka na dokončno potrditev prestopa v tujino.

Kot se za turnirje mlajših selekcij spodobi, so dvoboje mladih nogometašic pospremili tudi številni gledalci, med njimi tudi številni starši tako iz Slovenije kot tudi iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovaške.

Rezultat na turnirju najmlajših selekcij DU9 ni bil v ospredju, v konkurenci klubov do 11 in 13 let pa je končna zmaga šla v Zagreb. Pokal za prvo mesto so dvignile nogometašice Maksimirja, ki so bile v obeh finalih boljše od podmladka Aluminija. Dekleta kluba iz Kidričevega so se domov vrnila z dvojnim kompletom srebrnih medalj.

Finalni obračun selekcij DU15 je bil zaključek in tudi vrhunec turnirja, za prestižno lovoriko pa sta se udarila dva slovaška velikana. Slovan iz Bratislave je moral priznati premoč Spartaka iz Trnave, v vrstah katerega je zaigrala tudi najboljša igralka turnirja DU15, Ema Hankociova. Priznanje za najboljšo vratarko je prejela Marta Ivić iz zagrebškega Agrama.

Udeleženci pohvalili odlično organizacijo

»Dvodnevni turnir na dveh lokacijah je velik zalogaj za katerikoli klub in ga brez prostovoljcev ne bi uspeli izpeljati. Z delom smo pričeli že pol leta nazaj, zato smo veseli, da se je trud poplačal in smo oba dneva izpeljali z dokaj stanovitnim vremenom. 

Fantastično je videti toliko deklet in ekip iz več držav na istem igrišču,« je po enajsti izvedbi zdaj že nekaj let mednarodno priznanega turnirja dejala Andreja Leskovšek McQuarrie, predsednica Ženskega nogometnega kluba Radomlje.

Tudi udeleženci turnirja Medex Cup 2024 z besedami hvale potrjujejo naziv največjega dekliškega nogometnega turnirja pri nas in v regiji, kar organizatorjem daje dodaten zagon. Nekaj klubov je že potrdilo, da se bo turnirja udeležilo tudi v prihodnjem letu. 

Medex Cup 2024 so ob podjetju Medex, ki je generalni pokrovitelj turnirja, podprli tudi Občina Domžale in Občina Kamnik ter NLB, REAM, Triglav Zdravje, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Domzalec.si, Taxi Alma, T.S. Avto, Gostilna in picerija Jaka, Kemis Plus, Helios, Tosama, Korbar catering, TT Prevozi, Proffshop, Skupina Aktiva, Krajevna skupnost Radomlje, Nogometna zveza Slovenije in številni drugi.

Rezultati turnirja Medex Cup 2024

MEDEX CUP 2024 DU9
Sodelujoči klubi: ŽNK RADOMLJE 1, ŽNK MURA NONA, WFC KOPER OBALA, SC BRUNN, NK ŠN MAKSIMIR ZAGREB, ND PRIMORJE, ŽNK RIJEKA, ŽNK RADOMLJE 2, SOCCER GIRL ACADEMY KÄRNTEN.

Potrditev rasti turnirja potrjuje že letošnja udeležba na turnirju najmlajših selekcij. Domačima ekipama ŽNK Radomlje so se na turnirju za dekleta do 9 let pridružile še vrstnice iz ŽNK Mura Nona, WFC Koper Obala, ND Primorje ter avstrijska SC Brunn in SGA Kärnten ter hrvaška ŠN Maksimir Zagreb in ŽNK Rijeka. Rezultat pri najmlajših ni bil v ospredju, a zaradi tega motiva ni bilo nič manj. Ob selekcijah DU9 so se občinstvu predstavila še dekleta, ki na okoliških šolah obiskujejo krožke Ženskega nogometnega kluba Radomlje.

MEDEX CUP 2024 DU11
1. mesto: NK ŠN MAKSIMIR ZAGREB PLAVI
2. mesto: ŽNK ALUMINIJ
3. mesto: ŠK SLOVAN BRATISLAVA
4. mesto: ŽNK RADOMLJE

Lani sta na turnirju DU11 nastopili dve tuji ekipi, letos kar pet. SC Brunn je z dvema selekcijama predstavljal avstrijski, ŠK Slovan Bratislava slovaškega in ŠN Maksimir Zagreb hrvaški nogomet. Prav Zagrebčanke so bile brez prejetega gola na turnirju tudi zmagovalke velikega finala, ŠN Maksimir se je v ponovitvi sobotnega finala selekcij DU13 pomeril z ekipo ŽNK Aluminij iz Kidričevega, ki je branila lanskoletno zmago. Bronasti pokal je osvojil ŠK Slovan, ki je v tekmi za tretje mesto premagal ŽNK Radomlje.  

MEDEX CUP 2024 DU13
1. mesto: NK ŠN MAKSIMIR ZAGREB BIJELI
2. mesto: ŽNK ALUMINIJ
3. mesto: ŠK SLOVAN BRATISLAVA
4. mesto: FCM TRAISKIRCHEN

Kot že zapisano, sta se ekipi iz Zagreba in Kidričevega pomerili tudi v sobotnem finalu turnirja za dekleta do 13 let. ŠN Maksimir je slavil z izidom 4:2, »vučice« iz hrvaške prestolnice pa so s tem nadgradile lanskoletno drugo mesto v isti kategoriji. V tekmi za tretje mesto sta se srečala ŠK Slovan iz slovaške Bratislave in avstrijski FCM Traiskirchen. Bronastih kolajn so se razveselile Slovakinje, ki so prvič nastopile na turnirju MEDEX CUP.

MEDEX CUP 2024 DU15
1. mesto: FC SPARTAK TRNAVA
2. mesto: ŠK SLOVAN BRATISLAVA
3. mesto: ŽNK AGRAM
4. mesto: ŽNK RIJEKA

Turnir za dekleta DU15 je bil zaradi odlične igre prava paša za oči že v skupinskem delu tekmovanja, vse skupaj pa se je nadaljevalo v izločilnih bojih. V dvoboju za tretje mesto smo videli hrvaški spopad nogometašic ŽNK Rijeka in ŽNK Agram, Zagrebčanke pa so bile boljše z 2:0. Z istim rezultatom se je končal tudi finalni dvoboj, ki je bil obarvan v barve Slovaške. ŠK Slovan Bratislava je morala priznati premoč dekletom FC Spartaka iz Trnave.

Foto: Milos Milosevic Films
Foto: Milos Milosevic Films
Foto: Zdravko Turk
Foto: Zdravko Turk
Foto: Zdravko Turk
Foto: Zdravko Turk
Foto: Zdravko Turk
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko
Foto: Peter Dominko

Starejše novice