Foto: Jure Banfi
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 21.2.2023 17:48
Pri ljubljanski Olimpiji se očitno še vedno niso sprijaznili z dejstvom, da je bil Maribor na velikem derbiju boljši nasprotnik. Zeleno-beli so zdaj kritike namenili še Nogometni zvezi Slovenije.

Nedeljski derbi Maribora in Olimpije še vedno buri duhove, vsaj v Ljubljani. 

V Mariboru so misli že usmerili v četrtkovo gostovanje v Domžalah, v zmajevem gnezdu pa se očitno še vedno niso sprijaznili z dejstvom, da je bil Maribor boljši nasprotnik, kar je po tekmi priznal tudi ljubljanski kapetan Timi Max Elšnik.

V nasprotju z njim je Albert Riera tudi na današnji novinarski konferenci zatrdil, da še vedno vztraja pri tem, da Olimpija ni bila slabši tekmec. Očitno Španca nista prepričala niti dva zadetka Maribora in več zrelih priložnosti gostiteljev.

»V čem je bil boljši? Je izkoristil svoje priložnosti? Je. Želim pa si konkretnih številk, v čem je bil boljši. Imajo fantastičnega napadalca, odlično ekipo, fantastičnega trenerja, ki je za povrhu še gentelman, izjemno vzdušje in so v odlični formi. Z vsem tem se strinjam. Ampak v čem konkretno so bili boljši na tej tekmi?« je Riera predstavnike sedme sile spraševal na današnji novinarski konferenci.

Direktor šel še korak dlje

Nekaj ur po novinarski konferenci so iz vodilnega kluba Prve lige Telemach - Olimpija ima pred drugouvrščenim Mariborom 12 točk naskoka - poslali še bizarno sporočilo za javnost, pod katero se je podpisal direktor Igor Barišić, ki je sicer že nekaj časa na udaru kritik navijačev zeleno-belih.

Hrvat se je s ciničnim zapisom najprej zahvalil za opravičilo Nogometne zveze Slovenije. Zveza je včeraj zvečer prenesla izjavo ponudnika storitve, pri katerem so priznali, da sistem »sokolje oko« pri presoji prepovedanega položaja v akciji, v kateri je Martin Milec v kazenskem prostoru igral z roko, ni deloval pravilno.

Damir Skomina je v včerajšnjem gostovanju v oddaji Pod prečko pojasnil, da pri igranju z roko ni šlo za povsem čisto in jasno situacijo, za kar pa presojanje z ogledom VAR posnetka ni pristojno.

Barišić ob tem trdi, da je Ažbe Jug pri obrambi prve enajstmetrovke vsaj za en meter oddaljen od gol črte, čeprav ogled posnetka potrjuje, da je vratar Maribora ob strelu Maria Kvesića ravnal v skladu s pravili in je ostal na črti. Je pa direktor Olimpije očitno spregledal, da je ljubljanski vratar Matevž Vidovšek z roko igral izven kazenskega prostora in ostal nekaznovan.

Zmotil ga je tudi odnos Nogometne zveze Slovenije v preteklih mesecih, saj Ljubljančani zaradi zaostalih neizplačil bivšim nogometašem kluba nekaj tednov niso smeli registrirati novih igralcev. To so lahko storili šele po tem, ko so poravnali dolgove iz sklopa te kazni.

V ljubljanskem klubu pričakujejo, da bo NZS enakopravno obravnavala vse udeležence tekmovanja, a Barišić dodaja, da lahko marsikdo o tem dvomi glede na dogodke v Mariboru. Ob tem je Rieri izrazil podporo. Izjavo za javnost objavljamo v celoti.

Odprto pismo Olimpije

Spoštovani,

Najprej se zahvaljujemo Nogometni zvezi Slovenije, da je (na naše veliko pozitivno presenečenje) objavila uradno opravičilo organizacije, ki je na nogometnih srečanjih 1. SNL zadolžena za VAR tehnologijo, da se je na srečanju med Mariborom in Olimpijo VAR »zmotil«. Zmotil se je seveda v našo škodo in ni nepomembno dejstvo, da je bila Olimpija pri tem oškodovana za enajstmetrovko. Seveda se je NZS za take primere zaščitila z 21.a členom Tekmovalnega pravilnika NZS, tako da naša pritožba kljub eklatantnemu oškodovanju naše ekipe in kršitve pravil nogometne igre in fair playa, za katerega se na papirju tako zavzemate, ni možna oziroma bi bila brezpredmetna.

Nadalje v zvezi z istim nogometnim srečanjem tudi ni nepomembno, do sedaj povsod zamolčano dejstvo, da je bil pri enajstmetrovki, dosojeni v korist Olimpije, vratar nasprotne v času strela najmanj en meter oddaljen od golove črte. Kolikor poznamo pravila nogometne igre, je to nedopustno in prepovedano, razen če so stopila v veljavo kakšna nova pravila »lex Olimpija«, ki jih mi ne poznamo.

Naj na tem mestu poudarimo, da to pismo ni samo posledica dogajanj v Mariboru, ampak celotnega odnosa NZS do Nogometnega kluba Olimpija. Javnost je bila zelo izčrpno obveščana o vseh disciplinskih ukrepih, ki jih je NZS sprejemala proti NK Olimpija. Ni pa bila obveščena o tem, da so praktično vsi disciplinski ukrepi NZS, izrečeni proti Olimpiji, prihajali po elektronski pošti v petek popoldne s pritožbenim rokom treh dni. In tudi ni nepomembno dejstvo, da so bili praktično vsi disciplinski ukrepi po naših argumentiranih pritožbah spremenjeni v našo korist, nekateri pa celo odpravljeni. V dobro nogometne igre in poštenja bi se moral nad tem dejstvom kdo zamisliti.

Nogometni klub Olimpija ne beži od odgovornosti in kazni, ki so bile izrečene na račun Olimpije zaradi kršitve pravilnikov in zakonov. Istočasno pa to z vso pravico pričakuje tudi od NZS.

Na tem mestu prosimo NZS, da enakopravno obravnava vse udeležence tekmovanja v prvi ligi NZS in da poskrbi, da bo prvenstvena sezona 2022/23 regularna. Na osnovi dogodkov v Mariboru lahko marsikdo o tem dvomi.

Na koncu tega pisma naj izrazimo vso podporo svojemu trenerju Albertu Rieri, ki je po srečanju v Mariboru pravilno in pravično opozarjal na očitno oškodovanje Olimpije, kar se je na koncu pokazalo za dejstvo.

V upanju na fair play Vas lepo pozdravljamo!

Direktor NK Olimpija Ljubljana
Igor Barišić

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice