oglasniprispevek1
Tor, 24.10.2023 09:35
Ptuj, mesto z najstarejšo slovensko vinsko kletjo in butičnimi vinotekami v objemu številnih zgodb in znamenitosti, se ponaša tudi z odlično kulinariko, termalnimi vrelci in možnostjo pobega v naravo.

Popotovanje po mestu tisočletne vinske kulture je nepozabno enogastronomsko doživetje za ljubitelje vina, tradicije, zgodovine in kulinarike.

Odstiranje vinskih skrivnosti

Ob lokalnem turističnem vodniku boste spoznali začetke vinske kulture Keltov in hedonističnih Rimljanov, preko kletarske tradicije menihov do meščanskih ptujskih vinskih trgovcev in današnjega Ptuja, skozi odstiranje skrivnosti najstarejše vinske kleti na Slovenskem, spoznavanje lokalnih vinskih sort in doživetje posebne pokušine vina v temi rovov pod Ptujskim gradom.

V mestnem vinogradu se boste srečali s pripravo trte do trgatve ter si postregli z lokalnimi dobrotami. Popotovanje lahko nadaljujete z obiskom posesti bližnjega vinogradnika.

Omamni Okusi Ptuja v sedmih restavracijah

Ptujske gostilne in restavracije sodijo v sam vrh kulinarike in ves čas razvija nove kulinarične zgodbe. Ena teh je kulinarični meni Okusi Ptuja, v kateri je sedem restavracij pravilo tri hodne menije po navdihu posameznega chefa.

K tradicionalnim jedem, pripravljenim z lokalnimi sestavinami, se odlično podajo vrhunska ptujska vina.

Bogata zgodovina, tradicija in kultura

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož z izjemnimi zbirkami, ki letos obeležuje 130 let delovanja, je krasna izkušnja!

V mestnem jedru ne spreglejte Kurentove hiše, kjer je skozi vse leto na ogled digitalizirana predstavitev kurenta in njegovih obredij.

Med sprehodom po mestnih ulicah vabijo zanimive mestne galerije. Ustavite se v butični čokoladnici in poskusite ročno izdelane praline ekstravagantnih okusov.

Ob pohodni Poti na Mestni Vrh med vinogradi in sadovnjaki lahko okusite lokalna vina in domačo kulinariko ter se ustavite ob kateri od turističnih atrakcij: rimski kamp, železniški park, 200-letni Hiški Herberstein ...

V Vinogradniškem muzeju Stara preša s 110-letno prešo vas vsako nedeljo do 12. novembra pričakujejo z lokalno pridelanimi vini, sadnimi sokovi in okusno gibanico.

Mestni Vrh pa ni le raj za pohodnike, tudi kolesarji in tekaški navdušenci zelo radi premagujejo klance.

Predajte se razvajanju

Predajte se vodnim užitkom v Termah Ptuj, raziščite ponudbo wellness tretmajev, termalnih kopeli in savn.

V neposredni bližini term zaigrajte partijo golfa ali footgolfa ali sedite na kolo in se zapeljite po Dravski kolesarski poti.

Podaljšajte obisk z nočitvijo v wellness hotelu 4*Superior, mestnih hotelih, butičnih namestitvah, hostlu, zasebnih sobah, mobilnih hiškah ali kampu.

Raziščite preostala doživetja Ptuja na www.visitptuj.eu

Starejše novice