Slika je simbolična.
STA
Ned, 4.6.2023 09:23
Kljub napadom, usmerjenim proti lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem se enakost pripadnikov LGBTI skupnosti v Evropi še naprej krepi, je razvidno iz letnega poročila organizacije ILGA-Europe Mavrični zemljevid Evrope.

Slovenija je kljub legalizaciji istospolnih porok in posvojitev za istospolne pare na lestvici eno mesto izgubila.

Mavrični zemljevid ILGA-Europe se uporablja za prikaz pravnega in političnega položaja LGBTI oseb v Evropi. 49 evropskih držav razvršča na lestvico glede na spoštovanje pravic pripadnikov LGBTI, in sicer od nič (hude kršitve človekovih pravic, diskriminacija) do sto odstotkov (spoštovanje človekovih pravic, enakopravnost).

Prvo mesto že vrsto let zaseda Malta, letos z 89 odstotki, ki ji sledita Belgija in Danska s 76 odstotki. Na zadnjih dveh mestih sta Turčija s štirimi in Azerbajdžan z dvema odstotkoma. Med državami Evropske unije se je znova najnižje uvrstila Poljska, in sicer s 15 odstotki na 42. mesto.

Slovenija se je letos uvrstila na 21. mesto

Največji napredek so zabeležile države, ki so uvedle pravno priznanje spola po modelu samoodločanja (LGR), več držav pa je napredovalo tudi zaradi uvedbe prepovedi interspolnega pohabljanja spolnih organov (IGM).

Španija je z uvedbo LGR in prepovedjo IGM glede na lansko poročilo napredovala za šest mest in zasedla 4. mesto s 74 odstotki. Šest mest je pridobila tudi Finska, ki se je z uvedbo LGR uvrstila na 6. mesto, medtem ko je Grčija s prepovedjo IGM napredovala za štiri mesta na 11. mesto.

Precejšen napredek je zabeležila Moldavija. Ta je spolno usmerjenost in spolno identiteto pozitivno vključila v zakonodajo, ki zajema zaposlovanje, izobraževanje, zagotavljanje blaga in storitev, zdravje, kazniva dejanja iz sovraštva in sovražni govor. S tem je pridobila 14 mest in je 23.

Slovenija se je letos na zemljevidu s 46 doseženimi odstotki uvrstila na 21. mesto. V primerjavi z lanskim poročilom je na lestvici izgubila eno mesto.

Tako Švica kot Slovenija sta lani poleti uvedli istospolne poroke in posvojitve za istospolne pare, s tem, da je Švica omogočila tudi oploditev z medicinsko pomočjo ter tako zasedla 20. mesto. Posvojitve za istospolne pare je uvedla tudi Hrvaška, ki je skupaj z Avstrijo zasedla 18. mesto.

Starejše novice