Vir: Regional Express
Ljubljanainfo
Čet, 11.4.2024 12:36
Prizor, ki na hrvaškem vznemirja ribiče in surfarje.

Ribiči in surfarji so v ponedeljek v bionskem akvatoriju opazili neobičajen prizor. Zdelo se jim je, da gledajo napad morskega psa, ki si je za žrtev izbral tuna.

Toda fotografije, ki naj bi to dokazovale, niso dovolj jasne, da bi lahko to z gotovostjo potrdile, poroča Jutarnji list.

Na sliki je tun, kaj pa je druga plavut?

Vse kaže pa, da drži vsaj to, da je na fotografiji najverjetneje atlantski modroplavuti tun - torej riba, ki skoči iz morja. Kaj pa je druga plavut na fotografiji?

»Vidi se ena plavut, ki bi lahko bila od morskega psa orjaka (Cetorhinus maximus), ki je bil nedavno opažen pri Savudriji. Ta morski pes jé plankton in zagotovo ni napadel tuna, je pa mogoče, da sta se skupaj prehranjevala na tem kraju,« je za Regional Express pojasnil Neven Iveša s puljske fakultete naravnih znanostih.

Kaj se je torej dogajalo?

Kot je še pojasnil Iveša, je v tem trenutku v morju veliko manjših modrih rib, ki so plen tunov, medtem ko bi morski pes lahko bil samo v bližini in se prehranjeval s planktonom.

Obstaja pa tudi možnost, da je tuna napadel drug morski pes, kot je na primer sinji morski pes ali atlantski mako, vendar pa Iveša meni, da je to malo verjetno.

Starejše novice