Slika je simbolična.
Rebeka Sivka
Čet, 24.2.2022 18:15
Rusija je danes zjutraj napadla Ukrajino, umrlo naj bi na desetine ljudi. Grozo in trepet domačinov opisuje 22-letni Ukrajinec Nikita, ki skupaj z družino v strahu spremlja potek vojne.

Ukrajina je danes razglasila vojno stanje za vso državo. Rusija je nad Ukrajino izvedla že več kot 200 napadov, zabeležene naj bi bile tudi smrtne žrtve med Ukrajinci. 

Grozljivo situacijo opisuje 22-letni Ukrajinec Nikita, ki z družino živi na jugozahodu Ukrajine, v kraju Odessa. 

Jutranji zvok eksplozij

24. februar 2022 je datum, ki si ga bodo Ukrajinci zapomnili za vedno.  

»Zbudili smo se ob zvoku eksplozij, upali smo, da so le slabe sanje. Še vedno upamo, da so slabe sanje,« začetek vojne opisuje Nikita. 

Glavno mednarodno letališče v Kijevu je bilo tarča napada že zjutraj, pod napadom pa je kmalu postalo celotno ozemlje Ukrajine. 

»Situacija je resnično slaba, trenutno bombardirajo naše vojaške baze, pojavljajo pa se govorice, da bodo jutri z bombami napadli tudi civiliste. Napadli naj bi hiše domačinov v kraju Kherson,« opisuje.

Zla slutnja

Nekateri Ukrajinci so po razglasitvi vojne skušali pobegniti iz države, kar je povzročilo več zastojev na cestah. Bežali so v sosednje države ali pa v Lvov, ker ta še ni napaden.

Nekaj jih je pobegnilo že prejšnji teden, saj so menili, da se bo uresničil najbolj črn scenarij - vojna. Na drugi strani so mnogi domačini menili, da se bodo nesoglasja rešila diplomatsko.

»Včeraj smo slišali govorice, da se bo vojna začela kmalu. Zdaj se je res začela, pobegniti pa je skoraj nemogoče,« pripoveduje 22-letnik.

Šole so zaprte, trgovine odprte, z dolgimi vrstami. Ukrajinci pa so uvedli tudi policijsko uro. 

Vlada jih pomirja

Številne prestrašene prebivalce Ukrajine miri vlada. 

»Vlada nam govori, naj ostanemo mirni in da bo ukrajinska vojska uredila zadeve. Upamo, da jih bo res. Naš predsednik pravi, da je ukrajinska vojska še bolj učinkovita, kot so mislili,« dodaja.

Tuje pomoči Ukrajina za zdaj ne občuti: »Dobro bi bilo, če bi nas kdo lahko zaščitil pred zračnimi napadi. Tuje pomoči se ne bi branili, vendar mislim, da je trenutno nimamo.«

Negotova prihodnost

Ukrajinci puščajo okne odprte, v primeru, da slišijo sirene. Trenutno lahko samo čakajo, kaj se bo zgodilo.

»Ne vem, kaj sledi, hočem samo, da se čim prej konča. Skušali bomo ostati živi,« je jasen 22-letnik.

Starejše novice