Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 9.11.2021 19:40
Kriminalisti so danes pridržali dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj položaj. Neupravičeno sta izdajala zdravniška potrdila, ki jih podjetja potrebujejo za zaposlene. Eden je izdajal tudi potrdila o prebolevnosti covida in potrdila o HAG in PCR testih.

Mariborski kriminalisti so skupaj s kriminalisti s policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica dopoldan pričeli z izvajanjem operativnih aktivnosti.

Preiskujejo kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete.

Kot smo že poročali, predkazenski postopek poteka zoper večje število osumljenih oseb, pridržana pa sta dva osumljenca.

Sodeluje več kot sto kriminalistov po širšem območju Slovenije

Več informacij je podal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič. Kot je povedal, v zaključnih operativnih aktivnostih sodeluje več kot sto kriminalistov policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Murska Sobota, Celje, Novo mesto, Krajn in Nova Gorica. 

Predkazenski postopek, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Mariboru, je usmerjen v smeri utemeljitve sumov kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, jemanja podkupnine in dajanja podkupnine

Na podlagi sodnih odredb so danes na večjem območju Republike Slovenije opravljali hišne preiskave poslovnih in stanovanjskih prostorov ter vozil, pri čemer so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Zdravnika neupravičeno izdajala zdravniška potrdila in spričevala

Kot je povedal Meglič, predkazenski postopek poteka zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj uradni položaj s tem, da sta kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa.

Neupravičeno sta izdajala zdravniška spričevala, ki jih:

  • podjetja in druge organizacije morajo pridobiti kot pogoj za delo svojih zaposlenih ali 
  • jih člani organizacij potrebujejo za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali določene dejavnosti, kot so na primer športne dejavnosti. 

Predkazenski postopek je zato usmerjen tudi zoper odgovorne osebe teh podjetij in organizacij, torej tistih, ki so si za svoje člane ali zaposlene na takšen način pridobili ta zdravniška spričevala.

Vpletena tudi lažna covidna potrdila

Prav tako je bilo s kriminalistično preiskavo ugotovljeno tudi, da je eden izmed od osumljenih zdravnikov v času epidemije covida-19 neupravičeno in za denarno nagrado izdajal potrdila o prebolelosti covida-19. 

To je počel, kljub temu da je vedel, da te osebe, ki jim je potrdilo izdal, covida niso prebolele. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je isti zdravnik izdajal tudi potrdila o HAG in PCR testih.

Ker so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, so kriminalisti v predkazenskem postopku izvajali prikrite preiskovalne ukrepe in na ta način pridobili več dokazov o načinu izvrševanja kaznivih dejanj. V današnjih aktivnostih na hišnih preiskavah iščejo dokaze o utemeljevanju korupcijskih kaznivih dejanj. 

Dvema osumljencema odvzeli prostost, z lažnim potrdilom tudi policist

Dvema osumljenima je bila danes odvzeta prostost in sta v policijskem pridržanju. Po vseh zbranih obvestilih in dokazih bosta s kazensko odredbo privedena k dežurnemu preiskovalnemu zdravniku. 

Ugotovljeno je bilo, da sta v daljšem časovnem obdobju z izvrševanjem teh dejanj skupaj pridobila najmanj milijon evrov protipravne premoženjske koristi. 

Kot so pojasnili na Policijski upravi Maribor, sta več let dolgem obdobju sta tako izdala več kot 10.000 zdravniških potrdil in do 100 HAG in PCR testov. 

Ker so nekatere aktivnosti policije še v teku, več informacij o osumljenih niso želeli izdati.

Neuradno gre za zdravnika z območja Policijske uprave Maribor. Večer poroča, da naj bi šlo za zdravstveni zavod v okolici Maribora.

Med preiskavo pa naj bi naleteli tudi na policista, ki si je pridobil lažno covidno potrdilo. Po neuradnih informacijah Večera naj bi bil policist zaradi tega ostal brez službe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice