Foto: Facebook Ljudska univerza Jesenice
Slovenci smo se v zadnjih letih izkazali za prave rekorderje v številu porabljenih nagrobnih sveč, saj jih letno porabimo okoli neverjetnih 15 milijonov, v povprečju skoraj osem sveč na prebivalca. Ta podatek nas umešča na tretje mesto na svetu.

Onesnaževanje okolja, ki ga predstavljajo odpadle sveče, je tako ogromno. V Sloveniji s svečami ustvarimo 4.500 ton odpadkov, kar predstavlja 20% vse odpadne embalaže.

Namesto sveče na grob raje položi kamen

Idej, kako na drugačen način ohranjati spomin na pokojne, je v zadnjih letih več, potrebno pa se je zavedati, da spomin na bližnje ni povezan s količino prižganih sveč na njegovem grobu. Zakaj namesto plastičnih sveč ob 1. novembru na grobove najdražjih ne bi raje prinesli ročno poslikanih, unikatnih žalnih kamnov?

Takšne kamne so na Ljudski univerzi Jesenice v sodelovanju pri projektu Socialna aktivacija začele izdelovati gospe, ki prihajajo iz različnih držav, od Bosne, Kosova, Filipinov, Poljske, Ukrajine, Bolgarije do Makedonije, skupno pa jim je, da slabo znajo slovensko in da so brezposelne, poroča Gorenjski glas. Idejni vodja je njihova mentorica Polona Knific.

Na pokopališču Blejska Dobrava vas čakajo brezplačni ročno poslikani žalni kamni. Za vas so jih ustvarile udeleženke...

Objavil/a Ljudska univerza Jesenice dne Sreda, 28. oktober 2020
Preberite še

Starejše novice