Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 5.12.2023 20:00
Kaj pa bi storili vi?

Se vam je kdaj že zgodilo, da ste na tleh našli izgubljeno denarnico? Kaj ste storili? Ste jo ignorirali, vzeli iz nje denar ali bili pošteni in jo skupaj z vsem denarjem in dokumenti vrnili njenemu lastniku?

Ravno tovrsten eksperiment je izvedla publikacija Readers Digest, ki je širom sveta »izgubila« 192 denarnic z imenom, telefonsko številko, družinsko fotografijo, vizitko in približen ekvivalent 50 ameriškim dolarjem v gotovini. 

Eksperiment so ponovili v 16 mestih sveta, denarnice pa so puščali v parkih, nakupovalnih središčih ter na pločnikih ob prometnih cestah.

Med kraji, kjer so izvedli eksperiment, je bila tudi Ljubljana. Preberite, kako smo se odrezali Ljubljančani.

Rezultati eksperimenta. Foto: RD.

Ne slabo, ne najbolje

Najbolj pošteni ljudje živijo v Helsinkih, glavnem mestu Finske. Število vrnjenih denarnic: 11 od 12

27-letni poslovnež Lasse je našel denarnico v središču mesta. 

»Finci so naravno pošteni,« je dejal. »Smo majhna, tiha, tesno povezana skupnost. Imamo malo korupcije, celo rdeče luči ne prevozimo.« V delavski četrti Kallio je par v šestdesetih letih dejal: »Seveda sva vrnila denarnico. Poštenost je prepričanje.«

Kako se je odrezala Ljubljana? Število vrnjenih denarnic: šest od 12

21-letna študentka Manca je takole odgovorila na vprašanje, ali je razmišljala o tem, da bi vzela denar, ko je našla našo denarnico: »Ne! Moji starši so me naučili, kako pomembno je biti pošten. Enkrat sem izgubila celo torbo, a sem vse dobila nazaj. Torej vem, kako je to.« 

Medtem se neznani moški starejših let ni izkazal: pobral je denarnico in se odpeljal v dragem avtu.

Najmanj pošteno mesto: Lizbona, Portugalska. Število vrnjenih denarnic: ena od 12.

Par v šestdesetih letih je opazil denarnico in takoj poklical številko, ki je bila zapisana na vizitki. Zanimivo je, da je novinar izvedel, da sploh nista bila iz Lizbone - šlo je za turista iz Nizozemske. Preostalih enajst denarnic je bilo ukradenih, skupaj z denarjem. 

Komentarji (6)

Beja (ni preverjeno)

Ta eksperiment sigurno ni bil jankovic

Tratar&1310 (ni preverjeno)

Slabi vzgledi vlečejo že od malih nog.
Vzgoja nezadostna. Takle imamo, da se zjokaš. Stopnice se pometa, iz vrha na dol

Cefizelj (ni preverjeno)

Ker od cifurjev je pa posten?Jih mamo ze 3/4.

Založan (ni preverjeno)

Našel denarnico na tleh, pogledal osebno iskaznico in jo odnesel človeku na njegov naslov. Zvonil sem na vratih ob 13h pa so me "nazijali" zakaj jih budim ob nemogoči uri..... Nikoli več!!

Drago Skrt (ni preverjeno)

Tudi sam sem letos avgusta v središču Ljubljane pri Nami izgubil denarnico z cca 100€, bančnimi karticami in dokumenti. Po slabi uri so me poklicali iz Info točke pri tromostovju da je nekdo prinesel denarnico v kateri ni mankalo nič. Hvala neznanemu najditelju in Ljubljani.

ZMAGO BATINA (ni preverjeno)

Kurc gleda denar, dokumenti so važni (in dragi!)...

In reply to by Drago Skrt (ni preverjeno)

Starejše novice