Ljubljanainfo
Pet, 2.2.2024 11:20
Uporabljate te zabojnike?

Ljubljančani se pritožujejo nad trenutnim stanjem in funkcionalnostjo podzemnih zabojnikov, ki jih najdemo na območju mestnega središča. Ti so po navedbah občanov pogosto prepolni, njihova okolica izredno umazana, nekateri pa so naravnost nevarni za uporabo. 

»Prosim za temeljito čiščenje okolice podzemnih zabojnikov za smeti. Prosim tudi za zamenjavo podzemnih zabojnikov za lažjo in varno uporabi le teh. Zabojnika za plastiko in papir imata premajhno odprtino, loputa pa te udari po roki, ko odlagaš odpadke in te poškoduje (krvave poškodbe roke). Predlagam podzemne zabojnike na nožno uporabo,« je zapisal občan in priložil tudi fotografijo stanja na terenu.

Foto: Pobude meščanov

Občina se je na zapis odzvala v dolgem odgovoru, v katerem so se za nevšečnosti tudi iskreno opravičili.

»Predvsem nam je zelo žal za nevšečnosti ob ločevanju komunalnih odpadkov na območju podzemnih zbiralnic. Obveščamo vas, da je v sodelovanju z izvajalcem javne službe JP VOKA SNAGA okolica podzemne zbiralnice urejena in pospravljena. Pranje zbiralnice pa bo izvedeno ob primernejših, bolj višjih temperaturah. Trenutno so temperature prenizke za temeljito pranje podzemnih zbiralnic.«

Mestna občina Ljubljana se je pri izvedbi projekta podzemnih zbiralnic (način izvedbe, podzemni zabojniki, nadzemne kolumne, način vnosa, velikost odprtin in izgled nadzemnih kolumn) ter v sodelovanju z izvajalcem javne službe odločila za trenutno izvedbo in sistemsko rešitev za območje ožjega mestnega središča. 

Do zdaj so več kot 9000 klasičnih zabojnikov nadomestili s podzemnimi zbiralnicami na več kot 80 lokacijah in s tem, tako ocenjujejo, močno izboljšali kakovost življenja in prometno varnost občanov ter obiskovalcev.

Ocenjeno je, da so odprtine primerne

Odprtine na vsipnih jaških za embalažo in papir so že v osnovi povečane iz okrogle v pravokotno obliko z zaokroženimi robovi. Takšni sta pri papirju odprtini na obeh straneh, pri embalaži pa vsaj na eni strani.

»Ocenjeno je, da so odprtine dovolj velike za vsakodnevne gospodinjske odpadke. Večji kosi (tisti, ki so večji kot odprtine na kolumnah podzemne zbiralnice) plastične, papirne in steklene embalaže namreč sodijo v zbirni center,« so pojasnili.

V Ljubljani imamo dva takšna, na Barju in na Povšetovi ulici. Načrtovalci so ugotovili, da se že ob obstoječih odprtinah odlagajo nečistoče oziroma odpadki, ki v kolumno za prosto odlaganje (medembalažo, papir, steklo) ne sodijo, in sicer v izogib plačilu in uporabi kartice za evidentiranje. 

»V primeru dodatne razširitve odprtin bi se ta delež nečistoč še povečal. Trenutno ne načrtujemo sprememb v velikosti odprtin ali zamenjave nadzemnih ali podzemnih kolumn. Ob naslednji obravnavi odloka bomo pretehtali vsebino členov in jo dopolnili v smeri še bolj trajne in kakovostne storitve javne službe,« so še dodali.

Komentarji (1)

Nejla (ni preverjeno)

Bla bla bla ko svizec zavije čokolado v folijo. Ja baje ma šerif tud za to izpit za pranje zabojnikov

Starejše novice