Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 2.2.2024 07:00
Oseba, ki jo oddaja, živi v Avstriji. Kako lahko pride do nje?

Na nas se je obrnila bralka, ki se je znašla v zelo zagonetni situaciji. Izkazalo se je namreč, da njeno garažo že dve leti v najem daje oseba, ki živi v Avstriji.

Kako se je lahko to sploh zgodilo?

Agenti ji tega ni povedal

Kot nam je pojasnila, je bilo ob nakupu nepremičnine v kupoprodajni pogodbi zapisano, da imajo 98 kvadratnih metrov; naknadno pa so ugotovili, da jim nekaj kvadratnih metrov manjka. 

Poizvedba na Geodetski upravi Republike Slovenije je razkrila, da jim pripada še en prostor, ki pa ga uporablja druga oseba. 

Ko so prejeli ustrezno dokumentacijo, je bilo jasno, da ta prostor pripada njihovi nepremičnini.

Prodajni agent jim tega torej ni povedal. Zdaj pa iščejo naslov osebe, ki, kot rečeno, živi v Avstriji, da ji lahko pošljejo opomin, ker želijo zadevo urediti po, kot je zapisala, pravni poti. 

Preko odvetnika

Za pomoč smo se obrnili na odvetnika Gregorja Gajška iz Odvetniške pisarne Gajšek iz Domžal.

Kot nam je povedal, je mogoče do naslova priti s poizvedbo pri registru prebivalstva Avstrije, »vendar preko odvetnika, ki bi izkazal pravni interes za ta podatek«.

»Vprašanje pa je, ali nima oseba prijavljenega prebivališča v Sloveniji, glede na to, da redno uporablja to nepremičnino.«

Kaj sledi po tistem, ko je oseba identificirana?

»Sledi poziv na izročitev s opozorilom pred tožbo ter opozorilom, da bo zahtevala tudi plačilo uporabnine zaradi neupravičene uporabe garaže,« pove Gajšek.

In doda: »V primeru neodziva sledi publicijanska tožba in tožba na plačilo uporabnine.«

Starejše novice