Foto: Osebni arhiv Vid Pintarič in Matevž Anžič
Nika Vajnhandl
Ned, 31.10.2021 07:54
Govorili smo z Vidom in Matevžem, 20-letnima mladeničema, ki postajata prava spletna senzacija. Na svojih Youtube profilih namreč objavljata videoposnetke svojega najljubšega hobija: Spanja na vrhu slovenskih gora.

Vid Pintarič in Matevž Anžič sta 20-letna vlogerja in popotnika iz okolice Ljubljane. 

Iz množice vlogov, ki jih najdemo na platformi Youtube, pa Vid in Matevž izstopata po tem, da snemata svoja popotovanja po slovenskih gorah, kjer tudi prenočita. Pa to ne v šotoru, ampak zgolj v spalni vreči, pod širnim nebom.

Strast do gora in čudovitih razgledov

Opisujeta, da zelo rada hodita v gore – tako zaradi športne rekreacije kot tudi zaradi čudovitih razgledov.

»Zmeraj mi je bilo žal, da na vrhu gore vidim samo sončni zahod ali sončni vzhod, nikoli pa ne obojega. Zato sem se enkrat odločil prespati v gorah, da bi videl oboje,« o motivaciji za svoje prvo spanje v gorah razlaga Pintarič in nadaljuje, da so ga divje barve neba zasvojile in motivirale, da je spanje na vrhu slovenskih gora postalo njegov najljubši hobi.

Spanje na vrhu slovenskih gora je navdihnilo tudi Anžiča, ki se je Pintariču pridružil že petkrat. 

Spanje na vrhu gora

Pintarič in Anžič opisujeta, da je spanje v gorah izkušnja, ki jo težko opišeš, dokler je ne doživiš sam. Vsekakor naj bi bila izjemno terapevtska in pomirjujoča. 

»Izklopiš možgane in se preprosto sprostiš. Sam s sabo si, nikogar ni blizu, čista tišina je,« razlagata.

Po drugi strani opisujeta, da za preživetje na vrhu gora potrebuješ s seboj vsaj nekaj opreme, ki pa jo je precej težko nositi, »tečno« pa naj bi jo bilo tudi pakirati, pravita.

Razlagata, da je s seboj nujno imeti toaletni papir, spalno vrečo, topla oblačila, veliko nogavic in pohodne čevlje. Brez drugega pa pravita, da že zmoreta. 

Mnogi so nad njunim hobijem presenečeni. Pintarič razlaga, da tudi njegova mama novice, da »gre spat na vrh gore, v sneg«, ni sprejela povsem z mirnim srcem.

Vloganje

Oba mladeniča svojo strast in podvige delita na svojih Youtube kanalih. Čeprav ima Matevž svojega že dlje časa, je, dokler ni spoznal Vida, objavljal drugačne tematike in preizkušal različne snemalne tehnike. Ko sta pa začela skupaj z Vidom hoditi v gore, je začel njune podvige objavljati tudi on.

Vid pa razlaga, da se je s snemanjem videoposnetkov začel ukvarjati šele v času koronakrize, a da so njegovi posnetki naleteli na zelo dober odziv, kar mu je dalo zagon, da posname večino svojih prenočitev v gorah.

Opisujeta, da vlogata za svoj osebni arhiv: »Lepo je za nazaj pogledati, kje vse si bil. Čez 30 let bo zabavno te posnetke kazati svojim otrokom.«

Slemenova špica

Pred nekaj tedni sta se Vid in Matevž odpravila prespat na Slemenovo špico, kjer pa ju je pričakal sneg. 

Opisujeta, da je bila zaradi tega izkušnja veliko boljša, zanimivejša. »Sneg ima veliko prednosti. Vode nama ni bilo treba imeti s sabo, ker sva topila sneg. Tako se je tudi teža nahrbtnika zmanjšala in ga je bilo lažje nositi,« razlagata. 

V videoposnetku lahko spremljamo njuno pot na vrh in nazaj, med tem pa tudi mnoge dogodivščine: Recimo, kako sta si postavila bivak, ali pa smo priča njunemu presenečenju ob sneženju sredi noči, zaradi katerega sta si bila primorana postaviti streho nad glavo, saj bi bila drugače premočena in podvržena podhladitvi. 

»Čez noč pa naju ni nič zeblo. Je bilo zelo udobno v najinem igluju. Zeblo naju je zjutraj, ko sva mokre čevlje dala nazaj nase,« razlagata.

Za konec izleta: Skok v vodo s petimi stopinjami Celzija

Na koncu posnetka lahko spremljamo, kako sta izlet zaključila s skokom v jezero Jasna, ki je imelo v času njunega podviga le pet stopinj Celzija.

Opisujeta, da ob tem izvajata Wim Hof metodo. Gre za metodo, ki jo sestavljajo izpostavljenost mrazu, dihalne vaje, in miselna predanost. Preden gresta v hladno vodo, se torej predihata z dihalnimi vajami, ki telo pripravijo na šok zaradi mrzle vode. 

S to metodo krepita imunski in kardiovaskularni sistem, povesta pa tudi, da jima toleranca na mraz, ki se ob tem človeku dviga, pomaga tudi v hladnih nočeh na vrhu slovenskih gora.

Bi poskusili tudi vi?

Najbrž je marsikdo ob gledanju njunih posnetkov pomislil, da bi tudi sam to rad izkusil – a ga je strah. 

Vsem takšnim Pintarič in Anžič priporočata, da se najprej lotijo podviga poleti na kakšnem bližnjem hribu ali v gozdu – skratka, poskusijo prespati na nižji višini in lažjem terenu. Prav tako polagata vsem na srce, da je zabavneje in varneje v dvoje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice