Prof. dr. Mirjam Mencej (foto: Miha Tozon).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 31.3.2023 09:11
Sredstva je raziskovalka prejela za projekt Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi.

Mirjam Mencej z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sicer redna profesorica za folkloristiko, ki se raziskovalno ukvarja s pripovedno folkloro, vernakularno religijo in tradicijskimi verovanji, je pridobila projekt Evropskega raziskovalnega sveta za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) za projekt The roles of the agency of the dead in the lives of individuals in contemporary society / Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi.

Skoraj dva milijona evrov vreden projekt bo trajal pet let, izvajati ga bodo začeli 1. septembra 2023.

Razumevanje vloge mrtvih v sodobni družbi

Namen projekta je doseči celovito razumevanje vloge mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi.

Namesto, da bi izkušnje posameznikov z mrtvimi razumeli zgolj kot izraze »ljudskega verovanja« ali simbole in metafore kulturnih in družbenih problemov in sprememb, bodo mrtvi v projektu obravnavani kot aktivni akterji v odnosih med posamezniki in širšimi družbenimi in kulturnimi procesi.

V sklopu projekta bodo raziskovali, kako vplivajo na razmišljanja, vrednote in vedenje posameznikov; kako so vključeni v njihove socialne odnose; in kakšen vpliv imajo na posameznike znotraj širšega družbenega, kulturnega in političnega konteksta.

V projektu bo sodelovalo deset raziskovalcev in raziskovalk iz Slovenije in tujine, ki bodo svoje etnografske raziskave opravljali v Sloveniji, na Madžarskem, Slovaškem in v Bosni in Hercegovini, pri čemer se bodo osredinili na vlogo mrtvih v kontekstu problematične politične preteklosti (množična grobišča); spreminjajoče se religijske krajine (alternativna spiritualna gibanja) in spreminjajočih se socialnih odnosov (družinski in medsosedski odnosi v ruralnem okolju).

»Projekt ERC Advanced Grant je najbrž res sploh največje priznanje, ki ga raziskovalka lahko dobi za svoje delo. Zame osebno to pomeni predvsem možnost, da se bolj poglobljeno in nemoteno posvetim raziskovalnemu delu, česar se izjemno veselim, obenem pa tudi zavezo in odgovornost, da delam po svojih najboljših močeh. Še posebej se veselim, da bom lahko delala z ekipo mladih doktorskih in podoktorskih, pa tudi nekaterih že uveljavljenih raziskovalcev doma in iz tujine.

Projekt je veliko priznanje za Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, s katerega prihajam, saj je to sploh prvi ERC projekt na področju naše discipline. Je tudi priznanje za Filozofsko fakulteto, za Univerzo v Ljubljani, in konec koncev za humanistiko na Slovenskem nasploh,« je o prejetju prestižnega projekta povedala Mirjam Mencej.

Drugi prestižni ERC projekt za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in deseti za Univerzo v Ljubljani

»Na Univerzi v Ljubljani smo izjemno ponosni na prof. dr. Mirjam Mencej, ki je pridobila ERC projekt za uveljavljene raziskovalke. To je zdaj že deseti ERC projekt, ki ga vodijo raziskovalci Univerze v Ljubljani, s čimer se lahko postavimo ob bok mnogim drugim odličnim evropskim univerzam. Zelo pomembno je tudi, da je to že drugi projekt s področja družboslovja in/ali humanistike, saj od raziskovalcev na teh področjih včasih slišimo, da je težje pridobivati takšne vrhunske projekte kot kolegom v naravoslovju,« je dejal rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.

ERC za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) je ena od najbolj prestižnih in konkurenčnih raziskovalnih shem Evropske unije. Raziskovalcem zagotavljajo priložnosti za nadaljevanje ambicioznih projektov, ki temeljijo na radovednosti in bi lahko vodili do velikih znanstvenih prebojev.

Podeljujejo jih uveljavljenim, vodilnim raziskovalcem z dokazano zgodovino pomembnih raziskovalnih dosežkov v zadnjem desetletju. Tokratni razpis za zbiranje predlogov je pritegnil skoraj 1650 prijav, ki so jih pregledali paneli priznanih raziskovalcev.

ERC je v okviru programa Horizon Europe podelil 218 naprednih štipendij izjemnim raziskovalcem po vsej Evropi. Nepovratna sredstva v skupni vrednosti 544 milijonov evrov podpirajo vrhunske raziskave na številnih področjih, od medicine in fizike do družboslovja in humanistike.

Projekt Mencej je drugi ERC projekt za uveljavljene raziskovalce na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2017 je prvega pridobila  Marta Verginella z Oddelka za zgodovino UL FF za projekt Eirene- Post-war transitions in gendered perspective: The case of the North-Eastern Adriatic region / Eirene - Povojne tranzicije skozi perspektivo spola: primer severovzhodnega Jadrana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice