Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 20.4.2024 08:18
Med 10. in 14. uro bo na Čevljarskem mostu potekal pester kulturni program, v zahvalo za skrb za okolje pa bodo mimoidoči prejeli rastline in cvetlična semena.

Danes se s čiščenjem Ljubljanice končuje tradicionalna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano.

Akcija poteka že 33. leto zapored, v tem času pa se je količina odpadkov znižala kar za 75 odstotkov, še vedno pa iz Ljubljanice vsako leto dvignejo skoraj tono odpadkov.

Pri čiščenju Ljubljanice bodo sodelovali potapljači, člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in drugih društev Slovenske potapljaške zveze, ter ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci in drugi, ki skrbijo za čisto Ljubljano in Ljubljanico. 

Čiščenje reke je v preteklih letih potekalo od  Špice do osrednje tržnice, letos pa bodo čistilno traso podaljšali vse do Plečnikovih zapornic, če bo vodostaj reke to dovoljeval. Odpadke bodo zbrali na Čevljarskem mostu, kjer bodo od 11. ure na ogled in v opomin, da reka ni smetišče.

Sklepna prireditev bo ponudila pester kulturni program.

Po nabrežjih Ljubljanice se bodo sprehajali možje in dekleta v frakih in meščanskih opravah. Med njimi bo tudi Povodni mož, ki bo iskal svojo Urško in jo skušal odpeljali s sabo v Ljubljanico.

Med 11. in 13. uro se bodo otroci lahko udeležili delavnice, na kateri bodo iz odpadnih materialov, kot so zamaški in slamice, izdelovali štampiljke in jih odtiskovali na platno. Sledil bo nastop skupine Žlahtne babe. Obiskovalkam in obiskovalcem bo za manjša popravila na voljo mobilni servis koles. V primeru dežja bo kulturni program izveden v okrnjenem obsegu.

V zahvalo za skrb za čisto Ljubljano bodo mimoidoči prejeli semena in rastline, ki so jih vzgojili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. 

Starejše novice