Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 8.12.2023 07:00
Kako pričarati praznično vzdušje in obeležiti optimistični vstop v novo leto?

Če bodo vremenske razmere temu naklonjene, bo ob nastopu novega leta Ljubljano razsvetlil petminutni ognjemet z Grajskega griča.

Zakaj sploh ognjemet? Kot je pred časom pojasnila Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, upajo, da bodo na ta način zmanjšali številno zasebnih ognjemetov.

Izstrelki 6500 evrov neto vrednega ognjemeta bodo iz razgradljivih materialov. 

Stresanje in bombardiranje

V primeru megle, oblačnosti ali močnega vetra pa bo ognjemet zvočni. Kar nekaterim stanovalcem pod Ljubljanskim gradom ni pogodu. 

»To je čisto izživljanje nad vsemi stanovalci pod Gradom, ki nam boste za brezveze stresali hiše z bombardiranjem nad našimi glavami,« je nekdo zapisal v pobudi Mestni občini Ljubljani.

Turizem Ljubljana pojasnjuje, da v primeru neugodnih vremenskih razmer »ognjemet nadomestijo tako imenovane pozdravne salve, ki niso glasnejše od siceršnjega ognjemeta in trajajo le minuto in pol«.

»Z njimi želimo pričarati vsaj del prazničnega vzdušja in obeležiti optimističen vstop v novo leto. Vsekakor pa ne spodbujamo uporabe petard, katerih učinek je zgolj glasen pok, zato se vsa leta usmerjamo v ozaveščanje glede negativnih posledic. Še posebej poudarjamo vpliv, ki ga imajo pirotehnična sredstva na živali.«

Komentarji (2)

rabuka (ni preverjeno)

Ali ni že dovolj ognjemetov v Gazi

Alexanderveliki (ni preverjeno)

Pri meni v ko evju vsak teden je streljanje in rakete nič mi ne manjka... A v Ljubljani ko sem živel vsak dan promet nad glavo mi je hodil. Kaj je hujše sami se odlocite

Starejše novice