Ljubljanainfo
Sre, 21.4.2021 07:07
Letošnja pozeba je v sadovnjakih pustila katastrofalno škodo, ki pa ne bo vplivala le na plodove. Ta škoda bo zaznamovala celoten ekosistem.

Med zmrzaljo so bili najbolj prizadeti sadjarji, pa tudi vinogradniki in vrtnarji. Sadovnjakov ni reševal več noben tehnični poseg, škoda je ponekod celo sto odstotna. 

A ta katastrofa ne bo vplivala le na sadjarje, vinogradnike in vrtnarje. Prizadet bo celoten ekosistem, ki mu pri nas kraljujejo čebele. 

Marjan Papež, sicer zaposlen na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije nas tako naslavlja s prav posebnim apelom. 

Zelenice kosite čim kasneje, šteje vsak cvet

Ker je letos pozeba uničila večino sadnega drevja, ki je glavni vir hrane za čebele, bodo te morale svojo hrano najti drugje. 

Tako bodo letos glavni vir hrane čebelam travniki in zelenice, tudi tiste okoli naših domovanj. 

»Predlagam, da predvsem javne površine in zelenice kosite čim kasneje, saj na njih ne gre za pridelavo krme,« je na svojem Facebook profilu zapisal Papež. 

Tako poziva, da del zelenice kjer hodite pustite, da cveti in tako čebelam omogočite pašo na vašem cvetju. Posebno rade imajo regrat, ki izdatno medi in prav letos bo štel čisto vsak regratov cvet. 

»Letos  bo štel vsak regratov cvet, zato pustite, da regrat odcveti in potem pokosite zelenico,« napiše Marjan Papež iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in doda, da bodo hvaležne tudi čebele. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice