Foto: Bobo
STA
Tor, 2.8.2022 14:43
Na ministrstvu za zdravje so se glede poteka prenove glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v prejšnjem tednu sestali z vodstvom bolnice, je na novinarski konferenci o stanju investicij v zdravstvu povedal minister za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana naložili, da do 15. avgusta pripravi načrt selitve med prenovo glavne stavbe. 

Medtem je v teku revizija prenove, ki jo pregleduje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Če bi zaradi nepravilnosti energetsko sanacijo, ki je del prenove, zaustavili, bi s tem ustavili tudi črpanje evropskih sredstev, so danes pojasnili na ministrstvu.

V naprej dogovorjen posel?

Univerzitetni klinični center mora do 15. avgusta pripravi jasen načrt selitve glavne stavbe po četrtinah, ki bo usklajen z vsemi strokovnimi vodji. »Imajo nalogo, da se kapaciteta UKC ne sme zmanjšati za nič,« je poudaril minister Danijel Bešič Loredan.

Prenova glavne stavbe je sicer sestavljena iz projekta energetske sanacije in projekta notranje prenove, oba bo izvedlo podjetje GH Holding.

Časnik Delo je pred časom poročal, da poznavalce razmer razburja predvsem dejstvo, da razpis za energetsko sanacijo, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc.

Iz Kliničnega centra Ljubljana so za STA takrat sporočili, da navedbe o pomanjkljivosti izvedbe posla ne držijo, da je bil razpis izveden v skladu s predpisi, posel pa da ni bil vnaprej dogovorjen.

V primeru nepravilnost ali korupcije pogodba pade

Bešič Loredan je danes poudaril, da teče pravni pregled projektov, prav tako so prijave o nepravilnostih predali na Komisijo za preprečevanje korupcije.

Vršilec dolžnosti urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder je pojasnil, da vse pogodbe ministrstva vsebujejo protikorupcijsko klavzulo. 

»V primeru, če bi se ugotovila kakršnakoli nepravilnost ali korupcija, pogodba seveda pade, s tem pa pade tudi črpanje evropskih sredstev,« je dejal.

Kot je v sredini junija ob začetku energetske sanacije povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Jože Golobič, bo projekt energetske sanacije v vrednosti 41 milijonov evrov brez davka v celoti financiran iz evropskih sredstev sklada za okrevanje in razvoj. 
 

Notranja prenova bo stala 30 milijonov evrov

V okviru sanacije bodo zamenjali fasado, izolacijo in okna ter uredili streho, delno pa tudi prezračevanje in dvigala. Projekt notranje prenove pa bo znašal 30 milijonov evrov brez davka in bo financiran iz zakona o investicijah v zdravstvu.

Golobič je takrat dejal, da projekta notranje prenove še niso zagnali, saj da pogajanja z izvajalcem še niso končana, prav tako projekt še ni usklajen z ministrstvom za zdravje, projekt energetske prenove glavne stavbe že začel. 

Bešič Loredan pa je danes poudaril, da se projekt energetske sanacije še ni začel. Iz Kliničnega centra Ljubljana so za STA danes sporočili, da se »projekt še ne izvaja v želenem tempu«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice