Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Sre, 22.2.2023 12:24
Na Ptuju se je včeraj po desetih dneh zaključilo 63. Kurentovanje.

63. Kurentovanje je tako po številu obiskovalcev iz Slovenije in tujine kot tudi po številu nastopajočih upravičilo sloves enega osrednjih festivalov etnološke in kulturne dediščine v Srednji Evropi.

Napovedi organizatorjev o pričakovanju več kot 100.000 obiskovalcev na vseh dogodkih Kurentovanja so se uresničile.

Oblast v mestu je iz rok princa karnevala včeraj, ob 17. uri, zopet prevzela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki je preteklih deset dni povzela z naslednjimi besedami:

»Zdaj, ko je vse mimo in ko potegnemo črto, mislim, da smo lahko zadovoljni. Verjamem, da ko bomo naredili tudi malo bolj podrobne analize, bomo ugotovili, da lahko spet govorimo o novih presežkih. Mislim, da takšne množice ljudi na Ptuju še ni bilo. Pa ne govorim samo o nedeljski karnevalski povorki, ampak govorim o vseh dneh, torej tudi dnevni prikazi so bili zelo lepo obiskani. Mislim, da nam je nadgradnja letos uspela, seveda pa vedno obstaja še prostor za analize, nadgradnje in verjamem, da bomo naslednje leto še boljši.«

Velika mednarodna karnevalska povorka je v najstarejše mesto Slovenije privabila več kot 40.000 obiskovalcev, na vseh prireditvah javnega pomena pa je dogodke obiskalo več kot 100.000 obiskovalce.

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, je ob tem dejala: »Kot organizator si ne bi mogli želeti lepšega obiska, kot ga imamo v teh dneh. Zelo smo zadovoljni, da smo v mesto ponovno pripeljali več kot 3500 nastopajočih v povorkah, v preostalih dnevnih prikazih in seveda veliko število obiskovalcev.

Ljudje očitno prepoznavajo, kako zelo pomembno je Kurentovanje na Ptuju. Vidijo, da ga je smiselno obiskati in še posebej veseli smo, ker se tudi ti dnevni prikazi, ki jih imamo tekom tedna, zelo lepo prijemajo, da ljudje prihajajo in tako tudi podrobneje spoznajo vso to našo tradicijo, ki jo seveda lahko obširneje predstavimo.«

Po starem običaju na Ptuju, drugače kot v večini drugih slovenskih krajev, pusta pokopljejo že na pustni torek. Na Mestnem trgu je sinoči oblast nad mestom znova prevzela županja Ptuja, saj je preteklih deset dni Ptuju zapovedoval in poveljeval princ karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall, ki je svoje delo opravil več kot odlično.

Temu je sledila tradicionalna žalna slovesnost pod vodstvom KUD Baron in Prosvetnega društva Prvenci-Strelci, ki je pusta najprej obsodilo, nato pa zaprlo v kletko do prihodnjega leta, obiskovalci pa so lahko simbolično sežgali svoje pustne maske.

Številne Ptujčane in obiskovalce so že od 12. ure dalje na ulicah in trgih zabavali DJ-i ter glasbena skupina.

Bogat program 63. Kurentovanja je z različnimi prireditvami, razstavami in koncerti soustvarilo več kot 4000 nastopajočih, umetnikov in pustnih šem. Samo na 63. Mednarodnem Karnevalfestu se je skozi mesto podalo 68 pustnih skupin oziroma več kot 2600 udeležencev, od tega 33 skupin kurentov in korantov ter štiri mednarodne skupine, povorka pa je bila tudi najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2023.

Razsežnosti letošnjega Kurentovanja potrjujejo besede predsednika Združenja evropskih karnevalskih mest Slovenija Andreja Klasinca:

»Že moj odraz lahko pokaže, da smo enostavno zadovoljni, da ponovno po dveh letih nekega zastoja gremo s polnimi pljuči naprej. Ptujsko Kurentovanje je eno največjih, najboljših karnevalov v Evropi. Zelo smo zadovoljni z organizacijo, 63. Kurentovanje je definitivno uspelo. Ponovno imamo vzpostavljen model, ki se deli na javno-zasebno partnerstvo, zadovoljni smo tudi z dogajanjem v Karnevalski dvorani in pa seveda z vsem tem javnim delom, predstavitvami v samem mestu. In tukaj seveda lahko samo govorimo o presežnikih.

Za 64. Kurentovanje imamo določene cilje, kako seveda še zadeve izboljšati, vzpostavit še več poslovnih modelov, kajti le-ti bodo doprinesli k temu, da se bo Kurentovanje lahko še širilo. Možnosti je res neizmerno veliko, odvisno pa je vse od nas.«

Pustno rajanje se zaključuje z jutrišnjo pepelnico, nova karnevalska sezona pa se v Evropi prične že 11. novembra, zato so na Ptuju misli že usmerjene k snovanju novega, še boljšega Kurentovanja.

Sicer pa bo 64. Kurentovanje potekalo od 3. do 13. februarja 2024.

Starejše novice