Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 10.9.2021 07:00
S ponedeljkom je v veljavo stopil nov vladni odlok, ki zahteva pogoj PCT za številne dejavnosti. Ta ukrep močno razburja javnost, saj morajo tako izvajalci kot tudi stranke po novem izpolnjevati enega od pogojev.

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Frizerski in kozmetični saloni prav zaradi sprejetja novih ukrepov in s tem izpolnjevanja PCT pogojev tako za delavce kot njihove stranke, začnejo izgubljati delo.

Zato smo v salonih v prestolnici preverili, koliko dela so že izgubili in kakšno je njihovo mnenje o situaciji.

V nekaterih salonih že več odpovedi

Nekateri saloni v Ljubljani že čutijo posledice novih ukrepov, saj beležijo veliko odpovedi. Večina jih je prepričana, da če bo v prihodnje prišlo do še strožjih ukrepov, bo spet več dela na črno. 

»Skoraj polovica strank termine odpoveduje. Po eni strani so ukrepi dobri, saj preprečujejo širjenje koronavirusa, po drugi pa žal pride do motenj pri opravljanju dela,« so za Ljubljanainfo povedali v frizerskem salonu Simple na Slovenski cesti.

V Salonu Tinka opažajo, da imajo, odkar se je začela epidemija, za polovico manj dela. Izpostavljajo, da se ne soočajo s toliko odpovedmi terminov, ampak da se že v splošnem naroči manj strank. 

»Naš salon večinoma obiskujejo starejše stranke. Bojijo se. Kljub temu da je naš salon velik približno 60 kvadratnih metrov, želijo biti ob striženju v prostoru same s frizerjem,« so izpostavili.

Veliko vprašanj o tem, kako je z izpolnjevanjem pogoja

Vsi saloni pa še ne zaznavajo odpovedi. Nekateri izpostavljajo, da se nanje številne stranke obračajo z vprašanji, povezani z izpolnjevanjem pogoja PCT. 

»Pokličejo ali prek elektronske pošte sprašujejo, kako je s pogojem PCT, koliko časa je lahko veljaven test. V tem tednu zaenkrat povečanega števila odpovedi terminov ne opažamo, večina se samo pozanima, kako je z izpolnjevanjem pogoja,« so pojasnili v frizerskem salonu Huda čupca.

Poudarjajo pa, da je dela v primerjavi s časom pred epidemijo bistveno manj. »Zelo se pozna, včasih se vprašam, kje so vse stranke, jih je polovica umrla ali kaj?« še povedo v salonu in izpostavijo težavo z delom na črno: 

»Na črno bo zdaj delalo mnogo ljudi. Mislim, da bo polovica podjetij propadla. Kaj bomo storili mi, ne vem. Zdržati moramo do prihodnjega poletja, potem pa upam, da bo.«

Nekaterim nova določila ne povzročajo prevelikih težav

»Pri nas zaenkrat ni nobenih težav in pritožb glede obveznega izpolnjevanja pogoja PCT. Odvisno je, kakšno klientelo imaš in na kateri lokaciji se nahajaš. Kolegica, ki dela na vasi, je imela kaj nekaj težav, povedala mi je, da točno ve, kdo je cepljen in kdo ne, stranke pa ji o tem lažejo in se z njo prepirajo,« so povedali v Frizersko Brivskem Salonu Tjasha

Kako je s preverjanjem PCT pogojev?

Z nejasnostmi glede pristojnosti preverjanja pogoja PCT se srečujejo v številnih panogah.

V Kozmetičnem salonu Školjka so za Ljubljanainfo povedali: »Ta teden še nismo imeli povečanega števila odpovedi, veliko strank je cepljenih. Izpolnjevanja pogoja pri nas ne bomo preverjali. Za prihodnji teden nimamo naročenih veliko strank, to je verjetno posledica ukrepa, povezanega z obveznim izpolnjevanjem pogoja PCT.«

V salonu so izpostavili, da bo dela na črno zaradi novih določil zagotovo več, poudarili pa, da je v določenih dejavnostih to lažje izvedljivo kot v drugih: »Mi imamo aparature, ki jih uporabljamo pri delu. Frizer pa vzame škarje in gre.«

Starejše novice