Vir: MOL
Ljubljanainfo
Pet, 19.4.2024 09:27
Eno od orožij za boj proti stanovanjski problematiki v prestolnici je tudi gradnja novih stanovanj.

Pred časom smo poročali, da je Mestna občina Ljubljana z gradnjo, nakupi ali obnovami povečala stanovanjski fond in zagotovila dodatnih 539 mestnih stanovanj, kot pravijo neprofitnim.

V stanovanjski soseski Brdo II jih je 174; v soseski Rakova Jelša II 156; v stanovanjsko-poslovni soseski Polje IV 64 (od tega 16 bivalnih enot); v večstanovanjski stavbi na Zaloški cesti je 38 mestnih stanovanj; v prenovljeni stavbi na Vodnikovi cesti je prostora za 12 varovancev Dolfe Boštjančič Draga; v večstanovanjski stavbi na Zarnikovi ulici je novih sedem mestnih stanovanj; v večstanovanjski stavbi na Pečinski ulici je šest mestnih stanovanj; v stavbi na Kunaverjevi so tri; v stavbi v Zeleni jami, ki so jih kupili od zasebnega investitorja, je 88 mestnih stanovanj; Mestna občina Ljubljana pa je tudi kupila starejše stanovanje na Cesti španskih borcev in starejšo bivalno enoto na Fabianijevi.

Mestnih stanovanj je tako približno 4600, še tisoč jih bodo še zgradili.

Najboljše možnosti za gradnjo imamo na svojih zemljiščih. Kot je strnil ljubljanski župan Zoran Janković, so te lokacije Cesta dveh cesarjev, Stanežiče in Litijska cesta. Samo na Cesti dveh cesarjev bi lahko zgradili od 2000 do 3000 novih stanovanj ...

Skratka, lokacij je dovolj, večja težava je pridobivanje potrebne dokumentacije. Že natečaj za izbor najboljšega projekta, denimo, terja približno dve leti.

Starejše novice