Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 22.2.2023 16:00
Organizacija DrogArt opozarja na pojav lažnega kokaina v Ljubljani in konoplje z nevarno snovjo ADB-BUTINACO v Mariboru.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih substanc je bil v Ljubljani zaznan lažni kokain, ki je vseboval sintetični katinon alfa-PiHP, v Mariboru pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec belega prahu, ki je bil v Ljubljani kupljen kot derivat kokaina, vsebuje sintetični katinon alfa-PiHP. Srednji odmerek za alfa-PiHP znaša od 10 do 30 miligramov, kar je enkrat manj od srednjega odmerka za kokain, s čimer se poveča tveganje za predoziranje.

O tej snovi ni na voljo veliko informacij, uporabniki pa so na forumih poročali predvsem o naslednjih stranskih učinkih: pospešeno bitje srca, zoženje žil in paranoja.

Nevarna konoplja v Mariboru

V okolici Maribora kupljen vzorec kanabisa pa je vseboval sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO.

ADB-BUTINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah Evropske unije zelo pogosto zaznava v vzorcih kanabisa z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj, epileptični napadi, krči, pogosto bruhanje, vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja opozorja, da je potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«.

»Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom,« še piše na spletni strani DrogArta.

Kombinacija z alkoholom je lahko usodna

Različni kanabinoidi po informacijah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja potrebujejo različen razpon časa, da začnejo delovati, zato je po vsakem vdihu nujno počakati vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izogne predoziranju.

Odsvetujejo uporabo v kombinaciji z drugimi drogami, še posebej nevarna je kombinacija z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so na primer alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.
 
Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani.

Kako ukrepati?

Če je mogoče, človeka postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite, ali diha. Če ne, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha, pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Starejše novice