Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 22.3.2024 16:00
So jih uspešno pregnali iz Murske Sobote?

Leta 2021 je Sobotainfo izčrpno poročala o epidemiji vandalizma, ki je doletela Mursko Soboto. Vandalizma v obliki grafitiranja podolgem in počez.

Povečini je šlo za napise »tumor«, »hur«, »qnk« … Napise, kakršnim smo priča tudi v Ljubljani.

Primer dobre prakse

Takratni soboški župan Aleksander Jevšek, danes minister za kohezijo in regionalni razvoj, je obžaloval početje vandalov, oglasili pa so se tudi v tamkajšnji komunali – objestneže so pozvali, naj s početjem prenehajo.

Policijska uprava Murska Sobota je takrat obravnavala 17 kaznivih dejanj, je poročala Sobotainfo. Za kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari je zagrožena zaporna kazen do dveh let. Policisti so se takrat osredotočili na območja, kjer je pogosteje prihajalo do vandalizma, da bi ga preprečili.

V pristojnosti policije

Očitno so postopali dovolj ostro, da je početje izzvenelo. Kot rečeno, smo napisom, kakršni so praktično preplavili Mursko Soboto, priča tudi v Ljubljani. O povezavi lahko zaenkrat le ugibamo.

Mestna občina Ljubljana je s poročanjem Sobotainfo seznanjena. Kot so sporočili, je obravnavanje kaznivih dejanj izključno v pristojnosti policije. Še enkrat so ponovili, da lahko mestno redarstvo ukrepa le v primeru, ko »posameznika neposredno zaloti pri izvrševanju prekrška s področja grafitiranja«.

Starejše novice