Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 24.1.2024 09:22
Na območju Ljubljane so aretirali 39-letnega slovenskega državljana, ki naj bi Artjomu Usu, poslovnežu in sinu nekdanjega ruskega guvernerja, marca lani pomagal pobegniti iz hišnega pripora.

V petek, 19. januarja 2024, so v dopoldanskem času na območju Ljubljane izsledili iskano osebo, zoper katero so pravosodni organi Republike Italije v začetku decembra razpisali Evropski nalog za prijetje in predajo, so za 24ur.com potrdili na Generalni policijski upravi.

Zapisali so: »Evropski nalog za prijetje in predajo, ki ga je vložilo tožilstvo v Milanu, je bil izdan zoper več oseb v povezavi s pobegom ruskega poslovneža marca lansko leto«.

Dodali so, da so ga privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper njega odredil hišni pripor. Postopek njegove predaje Italiji je v pristojnosti pravosodnih organov obeh držav.

39-letni slovenski državljan je v Italijo vstopil 14. oktobra lani, poroča italijanski časnik Corriere della Sera. V Milanu naj bi s svojim volvom S80 storil več prometnih prekrškov, za kar so ga tudi oglobili. Nato naj bi se odpravil v mesto Basiglio pri Milanu, kjer se je nahajal v hišnem priporu. 

Da je slovenski državljan vpleten v pobeg, katerega podrobnosti javnosti še niso znane, po poročanju italijanskih medijev dokazujejo telefonski izpiski, s pomočjo katerih so mu policisti prišli na sled, poroča 24ur.com.

Lani italijansko sodišče odobrilo izročitev Artjoma Usa v ZDA

Artjom Us je v ZDA obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranja denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji. Oktobra 2022 so ga aretirali v Milanu.

Italijansko sodišče je nato lani odobrilo njegovo izročitev v ZDA, Us pa je naslednji dan pobegnil iz Italije z avtomobilom prek Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine v Srbijo, od koder naj bi odpotoval v Rusijo. Italijanski preiskovalci so ugotovili, da so bili pri pobegu uporabljeni štirje avtomobili, skupno pa naj bi mu pomagalo pet oseb, poroča 24ur.com.

O prijetju Slovenca so sicer prve sicer poročale Primorske novice. 

Us mimo sankcij v Rusijo spravil milijone sodov nafte iz Venezuele

Us je sicer sin nekdanjega ruskega guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Usa

ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se jo lahko uporabi za vojaške namene. 

Kot je poročal časnik Washington Post, so to opremo odkrili na bojiščih v Ukrajini, poroča 24ur.com.

Starejše novice