Foto: Nik Rovan
Ljubljanainfo
Sre, 20.3.2024 14:00
Letos bo del organizacije gasilskih aktivnosti prvič prevzela Gasilska zveza Ljubljana.

Posamezne Četrtne skupnosti, Turistična društva, šole in vrtci ter drugi posamezniki in skupine bo tudi letos pripravili številke čistilne akcije, osrednjo, ki bo potekala pod taktirko Mestne občine Ljubljana, javnih podjetij ter zavodov, pa bodo izvedli to soboto, ob 9. uri, in sicer na več lokacijah po prestolnici.

V čistilno akcijo se bodo vključili tudi gasilci. Prostovoljna gasilska društva so doslej že sodelovala pri čiščenju, letos pa je del organizacije njihovih aktivnosti prvič prevzela Gasilska zveza Ljubljana. Ljubljanski gasilci bodo tako poskrbeli za čiščenje na območju potoka Dobrunjščica.

Organizatorjem čistilnih akcij bodo vreče in rokavice zagotovili v podjetju Voka Snaga, poskrbeli pa bodo tudi za odvoz zbranih odpadkov.

Voka Snaga bo nadalje med 22. marcem in 22. aprilom na različnih lokacijah v Ljubljani in okoliških občinah postavila premično zbiralnico za nevarne odpadke iz gospodinjste.

Zbirali bodo motorna in jedilna olja, akumulatorje in baterije, čistilna sredstva, barve, lake in topila, zdravila in pesticide, poleg tega pa tudi manjšo odpadno električno in elektronsko opremo, kartuše/tonerje, monitorje in računalniške pripomočke, elektronske medije, male kuhinjske aparate, električna orodja, odslužene telefone, žarnice in plinske sijalke, električne igrače.

Vir: MOL

Sicer pa se je Mestna občina Ljubljana letos pridružila tudi akciji Ekologov brez meja Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov.

Lotili se bodo čiščenja »nepotrebnih datotek, programov, slik, aplikacij in ostalega, kar neuporabno stoji na naših računalnikih in telefonih, zaseda prostor, upočasnjuje naše naprave, poleg tega pa prispeva k ogromnim izpustom toplogrednih plinov«.

Starejše novice