zalastritof
Pon, 9.8.2021 06:40
Se tudi vi sprašujete, kaj se je zgodilo s kioskom, ki je dolga leta stal na Bavarskem dvoru v prestolnici? To pojasnjujejo na ljubljanski občini.

Ste tudi vi v zadnjem času opazili, da je na Bavarskem dvoru v Ljubljani nekaj drugače?

Odstranili so kiosk, ki je dolgo stal pred Kozolcem. 

V tej trafiki, ki je danes ni več, so številni napolnili Urbana kartico, kupili časopis ali cigarete. Od julija letos pa to ni več mogoče. 

Zakaj kioska na tem mestu ni več?

»Trafika na Bavarskem dvoru je bila odstranjena, ker najemnik za leto 2021 ni pridobil dovoljenja za rabo javne površine,« so za Ljubljanainfo pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Kiosk je imela v najemu družba Delo prodaja, ki je že do februarja leta 2020 iz poslovnih razlogov zaprla več kot 50 trafik.

Občina določa, kako mora biti kiosk videti in kako velik je lahko

Oddajanje javnih površin za postavitev kioska od lanskega leta poteka v okviru izvedbe javne dražbe. Kdor prostor zakupi, kiosk postavi sam, a mora pri tem upoštevati občinska določila o tem, kako je kiosk videti in kako velik je.

Z odlokom o posebni rabi javnih površin v lasti ljubljanske občine je določeno, da morajo biti kioski enotne oblike, ki jih določijo pristojni za urejanje prostora.

Za najem prostora za postavitev kioska je treba plačevati uporabnino, skladno z odlokom. Izklicna vrednost za kiosk, ki stoji v središču mesta, je en evro za kvadratni meter kioska na dan.

To na letni ravni za kiosk, velik približno deset kvadratnih metrov, znaša dobrih 3500 evrov brez davka.

Morda bo na Bavarskem dvoru na istem mestu kmalu spet stal kiosk

Javni razpis za javno dražbo je trenutno v pripravi. Na spletni strani ljubljanske občine bo predvidoma objavljen septembra

»Lokacija Bavarski dvor se ohranja in bo predmet javne dražbe,« so za Ljubljanainfo sporočili z občine.

Proste lokacije se bodo skladno z novim odlokom oddale najugodnejšemu ponudniku na javni dražbi, so še izpostavili na občini.

Starejše novice