Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 11.10.2022 20:00
Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v drugo polovico. Za najvišjo funkcijo v državi se bo potegovalo sedem kandidatov, mi pa smo se odločili preveriti, koga bi volili, če bi bile volitve to nedeljo. Tako ste odločili bralci.

Po drugem tednu volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami je zdaj jasno, da se bo na volitvah 23. oktobra za najvišjo funkcijo v državi potegovalo sedem kandidatov.

Pet se jih bo za najvišjo funkcijo v državi potegovalo s podporo političnih strank, dva pa sta v predsedniško tekmo vstopila s podporo volivcev.

Dokončno potrjenih sedem kandidatov, eden umaknil soglasje

Državna volilna komisija je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila osem predsedniških kandidatov, in sicer glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana in kandidata Vesne Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS, ki kandidira s podpisi volivcev, Anžeta Logarja, pravnico Natašo Pirc Musar, poslanca Levice Miho Kordiša, evropskega poslanca, sicer skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda, Milana Brgleza in ginekologinjo, kandidatko Resni.ce Sabino Senčar.

Aj je pri tem Bezenšek umaknil svojo kandidaturo, ker so se, kot je pojasnil, zadnje čase zaradi kandidature nanj zgrinjali »izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje«.

Volivci bodo tako na oktobrskih volitvah lahko izbirali med sedmimi predsedniškimi kandidati.

Kateri predsedniški kandidat je najbližje vašim prepričanjem?

Preostali kandidati nadaljujejo boj za mesto na čelu države. V tem tednu so aktivnosti na terenu nekoliko zmanjšali in se posvetili predstavljanju svojih stališč na prvih soočenjih.

Ta so se do zdaj vrtela predvsem okoli pogledov kandidatov na funkcijo predsednika republike in njegovih pristojnostih. V vsebinskem delu kampanje pa bodo v ospredju tudi aktualne razmere v Sloveniji ter stališča kandidatov na področju zdravstva in umestitve Slovenije v evropskem in širšem mednarodnem prostoru.

V luči tega so se tudi tokrat aktivirali v civilni iniciativi Glas ljudstva in predstavili Volitvomat za volitve predsednika republike.

Na spletnem mestu lahko vsak posameznik odgovori na 30 vprašanj, na katera so predhodno odgovorili predsedniški kandidati in tako preveri, v kolikšni meri se njegove vrednote in stališča ujemajo z njihovimi.

Rezultati ankete

Ker se predsedniške volitve vztrajno približujejo, smo se odločili preveriti, koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 467 udeležencev oziroma bralcev.

Pri tem bi največ bralcev izbralo Sabino Senčar, in sicer 43 odstotkov oziroma 202 bralca. Na drugo mesto ste bralci postavili Anžeta Logarja, ki je prejel 91 glasov, na tretje pa s 57 glasovi Milana Brgleza.

S 53 glasovi sledi Nataša Pirc Musar, Miha Kordiš z 39, Vladimir Prebilič s 16 glasovi, na zadnje, sedmo mesto pa se je uvrstil Janez Cigler Kralj z devetimi glasovi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice