Slika je simbolična.
STA
Tor, 18.4.2023 19:00
Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko vzpostavili celovito okolje za kibernetsko varnost.

V laboratoriju za telekomunikacije na katedri za informacijske in komunikacijske tehnologije ljubljanske fakultete za elektrotehniko so poskrbeli za najsodobnejše testno-merilno okolje.

Z njim je vzpostavljena infrastruktura za eksperimentalne raziskave in prototipiranje ter za zagotavljanja kibernetske varnosti v sodobnih podatkovnih okoljih.

Kot so na fakulteti zapisali v sporočilu za javnost, gre za celovito okolje, ki vključuje Ethernet in IP-omrežje, 5G-mobilno jedro in radijsko dostopovno omrežje, orodja za spremljanje in profiliranje kibernetskih napadov, internet stvari, infrastrukturo v oblaku in ekosistem podatkovnih storitev.

Uporabnikom je tako na voljo široka paleta storitev in zmogljivosti, ki omogočajo prilagojeno eksperimentiranje in testiranje v naprednih scenarijih uporabe, vključno z zmožnostmi emulacije, DPI-zmogljivosti ter napredno analitiko.

Testno okolje je vzpostavljeno na virtualizirani infrastrukturi, ki uporabnikom omogoča oddaljen dostop preko grafičnih ali aplikacijskih vmesnikov ter avtomatizacijo izvajanja testov.

Opremo lahko najamejo tudi podjetja in druge institucije, ki bodisi potrebujejo dostop do infrastrukture in strokovno podporo za izvedbo testiranj in verifikacije delovanja njihovih produktov ali storitev bodisi jim pride prav v raziskovalne in inovacijske namene, sporočajo s fakultete.

Poleg raziskovalnega in testnega okolja 5G, ki omogoča večje hitrosti prenosa podatkov, večjo zanesljivost ter energetsko učinkovitost, je del celotnega testno-merilnega okolja tudi Cyberlab - celovito okolje za kibernetsko varnost.

Znotraj tega je na voljo nabor orodij za spremljanje in analizo zlonamernih kibernetskih aktivnosti nepridipravov, ki v sodobnih omrežjih iščejo in izrabljajo ranljivosti.

S pomočjo različnih kibernetskih vab, posebnih programov, ki oponašajo delovanje resničnih sistemov in storitev, ki so napadalcem zanimivi, okolje omogoča zbiranje, analizo in vizualizacijo podatkov o napadih v realnem času ter poglobljeno analizo kibernetskih napadov in njihovih značilnosti.

V raziskovalne namene je na voljo tudi obsežen nabor zgodovinskih podatkov, med njimi so obsežni arhivi za omrežni teleskop, kibernetske vabe in vsi zbrani primeri zlonamerne programske opreme.

Ker pa lahko velika količina zbranih podatkov predstavlja dodaten izziv, so znotraj Cyberlaba razvili še orodje CyberViz, ki pomaga z vizualno predstavitvijo zbranih podatkov za lažje razumevanje napadov, njihovega izvora, ciljev in karakteristik, verige akcij in sodelujočih entitet.

Starejše novice