Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 22.9.2021 07:03
Preverili smo, kakšne so kazni za neizpolnjevanje pogoja PCT - tako za uporabnike kot ponudnike storitev. Za plačilo kazni bo treba seči globoko v žep.

Jutri bo teden dni, odkar so v Sloveniji začela veljati strožja pravila glede izpolnjevanja pogoja PCT. Ta je namreč od 15. septembra z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev.

Izpolnjevanje pogoja PCT pri številnih povzroča slabo voljo, tako smo prvi dan začetka veljave novega zakona bili priča številnim incidentom, predvsem na bencinskih črpalkah, kjer je prav tako potreben pogoj PCT.

Na ministrstvo za zdravje smo se obrnili z vprašanji, kakšne so kazni za neizpolnjevanje pogoja PCT. Kazni so po naših informacijah sicer redke, saj naj bi inšpektorji predvsem opozarjali tako uporabnike kot ponudnike storitev.

Iz Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije so nam sporočili, da so globe za kršitve odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, določene v zakonu o nalezljivih boleznih.

Zakon o nalezljivih boleznih tako določa naslednje kazni:

  • posameznik se kaznuje z globo od 400 do 4000 evrov,
  • pravna oseba oziroma organizacija se kaznuje z globo od 4000 do 100.000 evrov,
  • odgovorna oseba (pravne osebe) se kaznuje z globo od 400 do 4000 evrov,
  • samostojni podjetnik pa se kaznuje z globo od 2000 do 50.000 evrov.

Sicer pa spomnimo, da je pogoj PCT potreben tudi za opravljanje dela od doma. Sredstva za izvajanje testiranja zagotavlja delodajalec, sicer pa se cene samoplačniškega testiranja gibljejo od devet do 12 evrov

Starejše novice