Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 22.3.2022 07:00
Po tem, ko je državni zbor konec februarja podprl zakon o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov, je sedaj znano, kdaj bodo izplačani energetski vavčerji oziroma solidarnostni energetski dodatki. Ste do vavčerja upravičeni tudi sami?

Osrednja rešitev zakona je namreč 150 evrov vreden solidarnostni energetski dodatek, ki ga bo prejelo okoli 465.000 upokojencev, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine, okoli 67.000 tistih, ki so bili decembra upravičeni do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka, pa tudi decembra upravičeni do nadomestila za invalidnost.

Prav tako bo dodatek pripadel prejemnikom otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodninskega razreda, takih je bilo v decembru okoli 139.000.

Poleg tega pa še prejemnikom dodatka za veliko družino, ki jih je približno 26.000, in rejnikom, ki so imeli decembra sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo.

Upravičenci bodo solidarnostne dodatke za 150 evrov na transakcijske račune prejeli v torek, 12. aprila.

Vavčer bo nakazan avtomatsko, le pri eni izjemi bo potrebno oddati vlogo

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine bodo s strani zavoda prejeli obvestilo o nakazilu prejemkov.

Prav tako jim ni potrebno oddajati vloge za prejem solidarnostnega dodatka, saj ga bodo prejeli avtomatsko. Pri tem so izjema le prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, katerih prejemek je za mesec december 2021 znašal tisoč evrov ali manj. 

Ti morajo vlogo pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije oddati najkasneje do 31. marca.

Za okoli 30 odstotkov nižje položnice

Solidarnostni energetski dodatek bo izplačan enkrat, le okoli 6000 tistih, ki imajo štiri, ali več otrok, bo prejelo še dodatnih 50 evrov.

So pa za tri mesece, od 1. februarja do konca aprila, vsa gospodinjstva oproščena plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije.

Prav tako za tri mesece bodo zamrznjene tarifne postavke za distribucijskega in prenosnega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine ter donosnost elektrodistributerjev, zaradi česar so se za okoli 30 odstotkov znižale položnice za energijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice