Selma Špendl
Sre, 19.10.2022 16:00
Levica je danes dopoldne vložila kandidaturo svoje kandidatke Nataše Sukič za županjo Ljubljane in liste za mestni svet.

Županska kandidatka Levice za Mestno občino Ljubljana Nataša Sukič je v svojem današnjem nagovoru ob kandidaturi dejala, da je cilj Levice preprečiti, da bi Lista Zorana Jankoviča imela v mestnem svetu večino, saj naj bi ravno ta večina trenutnemu županu prestolnice omogočala samovoljno upravljanje »čisto vsega, česar se domisli.«

»V Ljubljani se je v zadnjih petintridesetih letih zgodilo vse, kar je v kapitalizmu narobe. Mesto ne dela za svoje prebivalce, dela predvsem za kapital. Ne gradi se kot celota, ampak se gradi predvsem njegovo središče. Ne skrbi se zares za okolje, pač pa se ga preplavlja s smogom in strupi,« je dejala Sukič.

Kot kandidatka si želi prispevati k boju za pravico do mesta. Zavzemala se bo, da bi o mestu odločala skupnost in ne le župan ali županja z lagodno večino v mestnem svetu.

Znotraj liste Levice tudi prekarno zaposleni

Po besedah kandidatov naj bi njihova lista predstavljala prebivalce in prebivalke mesta in si ob tem prizadevala, »da Ljubljana postane dom za vse, ne neko igrišče za zasebni kapital, za interese kapitala.« 

V svojo listo zato vključujejo število raznolikih ljudi, od prekarno zaposlenih, umetnikov, arhitektov, pravnikov, nevladnikov, pa vse do mladih in upokojencev, ki vedo, kako je biti v starosti odrinjen na rob mesta in družbe.

Obljubljajo, da bodo poskrbeli, da Ljubljana ne bo postala podjetje, temveč dom za vse prebivalce in prebivalke kot tudi vse ostale, ki v prestolnici delajo. 

»V Ljubljani je vsak nov gradbeni projekt samo izgovor za novo garažno hišo - garažno hišo pod tržnico, garažno hišo pod Ilirijo, pod Emoniko, pod Ljubljanskim gradom,« je dodala Sukič.

Ljubljana postaja vroča točka

Sukič obljublja meščanom in meščankam, da namerava poskrbeti za širjenje kolesarskih poti, hitrejši ter bolj dostopen javni potniški promet in gradnjo javnih najemnih stanovanj. 

»Delali bi na tem, da bi bilo zgrajenih čim več javnih stanovanj da bi lahko mladi ali socialno ranljive skupine ljudi prišle do stanovanj, pa tudi druge alternativne stanovanjske oblike, recimo podpora stanovanjskim zadrugam,« je dejala v svojem nagovoru na temo stanovanjke problematike.

Ker po njenih besedah v Ljubljani mogočna drevesa in zelene površine čedalje bolj nadomešča beton, postaja ta, kljub svoji tituli »zelena prestolnica«, vse večja vroča točka. Znotraj Levice naj bi se tako borili tudi za ohranitev zelenih površin ter njihovo širjenje, je obljubila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice