foto: osebni arhiv
mimi inhof
Tor, 23.3.2021 15:00
S TV voditeljico o emancipaciji, oponašanju Helene Blagne, sanjskem Axlu, tem kako so jo 'pecali' in še čem.

Jasna Kuljaj je pri devetintridesetih že veteranka televizijske scene. Neposredna, provokativna, ženstvena, iskrena, navihana in ravno zato pri nekaterih sprejeta z rezervo. Pred davnimi leti je nase opozorila kot imitatorka Helene Blagne v satiričnem Radio Ga Ga, danes je eden najbolj prepoznavnih obrazov s televizije: te dni jo lahko gledamo kot voditeljico oddaje Pri Črnem Petru in kot jezikavo tekmovalko v šovu Kdo si ti? Zvezde pod masko.

1. Koliko meriš v višino?

171 cm. Žal mi je, da nisem nižje rasti, ker sem od nekdaj težko našla moškega, ob katerem bi lahko bila v visokih petah.

 

2. Kurt Cobain ali Axl Rose?

Oh, to pa je težko vprašanje. Umetniško bolj Kurt Cobain, ljubezensko pa sem si vedno bolj želela Axla s tisto eksplozivno energijo, ki jo je kazal na odru. Kurt je skrušeno sedel s kitaro, zlezen sam vase in pri njem nisem občutila mesenega poželenja kot pri Axlu. Ko se je v spotu za November Rain poročil s Stephanie (Seymour, manekenko, s katero je takrat zasebno prijateljeval, op.a.), sem dokončno spoznala, da nama skupna usoda ni namenjena.

 

3. V oddaji Kdo si ti? Zvezde pod masko večkrat poveš, da se ti zdi, da je pod masko ta in ta, ki ima "enega najboljših vokalov v Sloveniji" in kaj podobnega. A kdo ima na domači glasbeni sceni zate res najboljši glas?

Kar nekaj je takšnih. Vemo, da je talent 20 %, 80 % uspeha je trdo delo. Od nekdaj se na sceni govori, da ima Vlado Pilja neverjetne vokalne sposobnosti, a ga vseeno malo videvamo v medijih. Pri ženska pa je zame še vedno edinstven vokal Helene Blagne.

 

4. Zaslovela si kot njena imitatorka in še danes te kdaj gledamo kako se lahko v hipu transformiraš v njo. Si naštudirala še koga, pa tega ne vemo?

V ekipi Radia Gaga sem žal bila tista, ki v desetih letih ni pokazala določenega napredka, ki so ga pokazali ostali, ki so imeli naštudiranih več likov in so z njimi tedensko navduševali poslušalce. Jaz sem leta in leta gonila Heleno Blagne in očitno imam ta talent samo za njo. Imava podobno barvo glasu, a je, zanimivo, vokalno je ne morem oponašati brez, da odprem usta kot ona in postavim zobe kot ona – šele takrat zazvenim podobno njej.

 

5. Si bila kdaj aretirana?

Nikoli. Sem pa v srednji šoli v centru peš prečkala cesto na prehodu za kolesarje in končala pri sodniku za prekrške. Naj dodam, da nisem prečkala ceste ob rdeči luči na semaforju. Sodnica je morala presoditi ali bi morala zaradi tega v popravni dom, kar me je šokiralo. Med drugim je vprašala kaj bi rada počela v življenju. Ko sem ji povedala, da želim biti novinarka in delati na televiziji, je osebno poklicala Nado Lavrič in Lada Ambrožiča, če potrebujejo kakšno dodatno pomoč pri delu na televiziji. Nato me je čez par dni poklicala in povedala, da z nacionalke sporočajo, da z veseljem, ko bom vsaj v prvem letniku študija. Si lahko mislite? Neverjetno.

 

6. Kaj imaš trenutno v žepih?

Kup pošmrkanih robcev od otroka, ključ za kanto za smeti, figurico dojenčka iz Kinder jajčka, ki mi ga je očitno 'tamala' dala v žep, septolete, ker me načenja grlo in (pogleda v drug žep) ključe od stanovanja.

12 nenavadnih vprašanj - Miha Hercog

7. Največji modni spodrsljaj?

V zgodnjih najstniških letih sem bila otrok grunga, »bulerji« na nogah, karirasta srajca in široke »baggie« hlače, vojaška zelena šolska torba. Tega sicer ne štejem za modni spodrsljaj. Pozneje v življenju je marsikdo označil moj slog za modni spodrsljaj, a to me ni nikoli ganilo. V življenju stavim na dušo in energijo. Na to obsedenost z modo in zunanji blišč gledam z distance, ker se mi to zdi plehko.

 

8. Najbolj nenavadni pristop, ko te je nekdo osvajal?

Tega je bilo veliko, tako čudnih kot simpatičnih situacij. Zanimivo, da sem slednje običajno doživela kje na podeželju, tam so fantje bolj navihani in pogumni. V Ljubljani je tega bilo manj. Večkrat se je kdo pretvarjal, da ga zanima moje delo in mi ponudil sodelovanje - npr. vodenja prireditve, kar se je izkazalo – običajno zelo hitro, da le zato, da bi dobil mojo telefonsko številko.

 

9. Film, ki ga lahko gledaš vsakih par mesecev in glasbeni album, ki se ga ne naveličaš poslušati?

Rada imam slovenske filmske klasike, Moj ata socialistični kulak lahko gledam znova in znova, ter vsakič odkrivam neke nove dimenzije. Glede albumov pa sta to verjetno Nevermind in In Utero od Nirvane.

 

10. V oddaji si precej brez dlake na jeziku, ko nanese na pikantnejše teme, ki jih večkrat sama začneš. V komentarjih na družbenih omrežjih se ljudje zato največkrat zapičijo vate. Bereš komentarje? Te ganejo ali se ob njih samo nasmeješ?

Komentarji so večkrat hecni, češ, morala bi bolj pazit na svoj jezik in potem sledi zgražanje. V odgovor bi jim dejala tole: sem svobodomiselna ženska v 21. stoletju in res v oddaji pokažem precej svobodomiseln nazor. Preseneča me, da to ljudi dejansko iritira. Mediji so polni zaleta o tem, kako mora biti ženska danes svobodna, samozavestna, kako ne sme biti več samo cankarjanska mati, kako mora več dati nase in začet uživat v življenju. Potem se tukaj znajdem jaz, ki živim po teh načelih in se moram soočati s komentarji, da naj sem bolj spodobna, da se ne spodobi povedati, da sem nekoč nekje doživela divjo noč in podobno. V kakšnem svetu mi živimo? A sem kaj narobe razumela? Oprostite, rojena sem po letu 1980, živim svoje življenje, a lahko o tem govorim? Saj nisem nobenemu ničesar ukradla. Hecno, da največ zgražanja pride od žensk. Mislim, da kot družba še nismo zreli za popolno emancipacijo.

 

11. Med drugim si tudi licenciran turistični vodnik po Ljubljani, imetnik licence za nepremičninskega agenta in maserka z opravljenim tečajem. Prijateljica pride na kavo, kako pogosto bo začela razlagati, kako jo boli hrbet ali vrat v upanju, da jo boš zmasirala?

Človek mora biti širok in razgledan, če pa zna še kaj narediti s svojimi rokami pa je to super. OK, sama sem za fizično delo precej neuporabna in verjetno me zato oče me ne vabi delat v vinograd. Sem pa spretna pri masaži in to moji kolegi dobro vedo. Ja, marsikdaj koga zmasiram od družine in ali od prijateljev s katerimi se družimo. Tečaj iz masaže sem naredila, da bi se s partnerjem eden drugega masirala, nikoli pa se nisem s tem preživljala, no, niti s prodajo nepremičnin ali vodenjem turistov. Zame je delo v medijih, ostalo vse je bolj za hec.

 

12. Zaključiva tako: Jasna Kuljaj je ...

.. svobodna ženska, ki uživa življenje.

Starejše novice