(Foto: Jože Maček)
Ljubljanainfo
Tor, 23.4.2024 17:00
V šestih projekcijah je bilo prikazanih 23 kratkih in 1 celovečerni film.

Med 19. in 21. aprilom je v Slovenski kinoteki v Ljubljani potekal že 24. Festival neodvisnega filma. V šestih projekcijah je bilo prikazanih 23 kratkih in 1 celovečerni film. Na zaključnem večeru je žirija Grand Prix festivala podelila animiranemu filmu Borbike režiserke Nike Jurman, še trije filmi pa so prejeli posebne omembe: igrana filma Barcelona režiserja Žige Kukoviča in WC kaseta režiserja Perice Rajčića ter dokumentarni film Laster režiserja Davida Lužarja.

(Foto: Jože Maček)

Film Borbike je sodobno in duhovito ogledalo časa. Skozi cinično osladno rožnato prizmo spoznamo groteskno prenarejanje samooklicane ljubljanske meščanske elite, poskus ugajanja dekleta s periferije pa je še zadnji krik po pozornosti, preden se odločno vrne v pristno bukóličnost slovenskega podeželja. Naključno sovpadanje uporabe Barbie figuric z lanskim slovečim celovečercem režiserke Grete Gerwig je filmu Borbike samo v prid. 

Gre za aktualni izraz avtoric, ki so odraščale s to ikonično igračo. Kolikor je žensk, toliko je tudi različnih uporab barbik. Za avtorico animiranega filma Borbike so te figure tako simbol kiča in uniformiranosti kot hkrati priročna, primerno toga lutkica za animiranje, ki jo Nika Jurman za komično dodajanje dialoga spretno nadgradi z enostavnimi filtri obogatene resničnosti. 

Posebno omembo žirije so prejeli trije filmi. WC kaseta režiserja Perice Rajčića je kratkometražna komedija, ki je duhovita in estetska vaja v slogu. Dani postulati, kot so analni humor, nerodni glavni lik ter obilica nezgod in pripetljajev, so spretno izvedeni in precej približani možni resničnosti. Perica Rajčić pravi, da je film posnet po resnični zgodbi: 

»Z družino smo se vračali z dopusta s kamperjem in nikakor nisem mogel sprazniti wc-kasete, ki je puščala in smrdela. Bilo je zelo vroče, zato je bil smrad še toliko bolj neznosen. Trpel sem. Zadeve so vse bolj uhajale iz rok in zapletal sem se v neprijetne situacije, ki sem jih uprizoril v filmu. Vesel sem, da je bil film nagrajen in da so gledalci in žirija prepoznali namen tega filma. Samoironija je močno orožje, ki ga lahko uporabiš takrat, ko ti gre kaj narobe. Ko se naučiš smejati se lastnim napakam, postaneš nekako bolj odporen na vse, kar ti prinese življenje.« 

(Foto: Jože Maček)

Film Laster, v režiji v Berlinu živečega režiserja, snemalca in montažerja Davida Lužarja, pa je iskreno prepričljiv dokumentarni portret odvisnika, ki je bil že v zgodnjem otroštvu zaznamovan z družinsko tragedijo. 

»Človek je tako čudaško in vzdržljivo bitje in življenje, ki se odvija na obrobju družbe, to lahko čudovito prikazuje. Ne predstavljam si ničesar bolj zanimivega, kot iskati trenutke, kjer se srečata surova človečnost in poezija obstoja. Veseli me, da obstajata prostor in čas, kjer to lahko delim z drugimi,« je povedal David Lužar. 

Barcelona režiserja Žige Kukoviča je miniaturka, ki sleherno sekundo svojega trajanja napolni z nalezljivo in duhovito uličarsko energijo. S pomočjo vse potrebne ikonografije betonskega igrišča smo vrženi in medias res v še en dan posedanja treh prijateljev. A ti trije liki so tako natančno začrtani ter odigrani s tako prepričljivo lahkotnostjo, da dejansko dobimo občutek, da gledamo zgolj trenutek v neki veliko večji zgodbi. Žiga Kukovič pravi, da je spoznanje, da zgodbe iz našega manjšega mesta najdejo odmev tudi v širši Sloveniji zelo navdihujoče: 

»Globoko cenimo prejeto nagrado in polni smo motivacije za bodoče projekte. Izjava žirije, da 'Gledamo le trenutek v mnogo večji zgodbi', absolutno drži, saj verjamemo, da imajo ulice še marsikaj za povedati.«
 

(Foto: Jože Maček)

Selektor Martin Draksler je v letošnji tekmovalni program Festivala neodvisnega filma izmed prijavljenih 112 filmov uvrstil 19 kratkih in en celovečerni film. V spremljevalnem programu so si obiskovalci lahko ogledali še nagrajene filme lanskoletnega Svetovnega festivala neprofesionalnega/neodvisnega filma mednarodne zveze UNICA (Union Internationale du Cinéma), katerega član je tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnost, organizator Festivala neodvisnega filma.

Festival je spremljala strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali avtorica animiranih filmov Milanka Fabjančič, režiser Blaž Švent ter igralec Petja Labović.

»Poslanstva Festivala neodvisnega filma ne vidimo zgolj v ponujanju »velikega platna«. Želeli bi, da festival postane prostor diskurza, prostor, ki ne bo ponujal le pregleda neodvisne filmske produkcije preteklega leta, temveč bo odpiral vsebinska vprašanja in aktivno sooblikoval slovensko neodvisno filmsko sceno. V lanskem letu smo uvedli strokovne okrogle mize, letos smo program  razširili s ponudbo sorodne filmske produkcije iz tujine. Prihodnje leto bo festival praznoval 25. izvedbo in čas bo tudi za refleksijo, kakšno pot smo prehodili od prve izvedbe in kaj danes sploh pomeni izraz neodvisni film«, 

je še povedal direktor festivala Matjaž Šmalc.

Starejše novice