Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 2.3.2024 14:00
Trg najemniških stanovanj v Sloveniji je katastrofa, premajhna ponudba in preveliko povpraševanje omogočata, da najemodajalci zahtevajo še tako pikolovske pogoje.

Najemni trg ne deluje, se strinjajo tudi na projektu Stanovanjski SOS. Pravijo, da je podrejen interesom najemodajalcev in investitorjev, ki služijo na račun najemnikov. 

»Zato so naša stanovanja draga in neprimerna, naša mesta pa vsem ne omogočajo enakih možnosti. Skupaj moramo zahtevati in si izboriti nov stanovanjski sistem, katerega osnovni namen bo oskrba z domovi in ne kovanje dobičkov.«

Stanovanjski zakon predvideva številne najemniške pravice. Čeprav jih je v praksi pogosto težko uveljavljati, pa nam lahko njihovo poznavanje pride še kako prav. Zato Stanovanjski SOS vabi k branju Priročnika za najemnice_ke, v katerem najdete pomembne nasvete za pripravo na najemno razmerje ter pojasnila glavnih dejavnikov, na katere morate paziti pri najemu. 

Ali lahko lastnica prepove sprejemanje obiskov?

Spoznajte svoje pravice, nanje pa opozarjajte tudi prijatelje ali prijateljice in najemodajalce ali najemodajalke.

V priročniku najdete odgovore na številna vprašanja, ki so koristna tako najemojemalcem kot najemodajalcem. Vključuje nasvete, ki vam bodo prišli prav pred najemom, med najemom in ob selitvi.

Ste se na primer, kdaj spraševali, ali lahko najemodajalka prepove sprejemanje obiskov? Ali vam lastnica lahko predčasno prekine pogodbo? Katere stroške mora plačevati lastnica? Kolikokrat lahko pride na ogled stanovanja in ali se mora prej najaviti?

Za odgovor prelistajte Priročnik za najmenice_ke.

V njem najdete med celim naborom koristih informacij še predlogo pogodbe o najemu in pa korake, ki jim morate slediti, preden najamete stanovanje. Ne pozabite preveriti, ali elektronske naprave delujejo na primer.

V najemniških stanovanjih niste sami

Prav tako Stanovanjski SOS opozarja, da slabe izkušnje ob najemu stanovanja niso redki pojav.

Za stiske najemnikov v javnosti pogosto ni posluha, zato se včasih zdi, da gre za težave peščice. A temu še zdaleč ni tako, pravijo na spletnem portalu Najemniški SOS.

Zato lahko preko njihove platforme lahko delite svojo izkušnjo. Tako boste tudi drugim dali pogum, da delijo svojo izkušnjo in tako pripomogli k bolj samozavestnem soočanju z najemodajalci.

Bodo se v njenem stanovanju izvajale orgije?

Nekateri so že delili svoje zgodbe in pojasnili kako so se soočali s povišanjem najemnine, neprimernimi stanovanji in še več. Jan iz Ljubljane pa je celo bil tarča neprimernih vprašanj s strani najemodajalke, zgolj zaradi njegove spolne usmerjenosti.

»S fantom sva prejšnje poletje iskala stanovanje. Zgolj zaradi tega, ker sva dva fanta, sva bila deležna ogromno diskriminacije in neprijetnih osebnih vprašanj

Najbolj naju je presenetila ena lastnica, ki naju je po tem, ko je izvedela, da sva istospolni par vprašala kakšno je najino spolno življenje, saj kot lastnica ne želi, da bi se v njenem stanovanju izvajale orgije.«, je zapisal Jan iz Ljubljane.

Če imate konkretna vprašanja z njimi lahko kontaktirate

Kam se lahko obrnete, ko imate težave na najemnem trgu? Kontaktirate jih lahko preko elektronske pošte: [email protected]

V priročniku, objavljenem na njihovi spletni strani https://najemniski-sos.si/, pa najdete še kontakte različnih javnih svetovalnic najemnicam in najemnikom.

Iskanje stanovanja je lahko prav mučna izkušnja. Streha nad glavo je vsekakor nujno potrebna za preživetje, zdravje in splošno delovanje v družbi, zato razumemo vašo stisko, vendar v svojem obupu ne ravnajte nepremišljeno. 

Komentarji (1)

JURKO MAG (ni preverjeno)

Mi imamo v Sloveniji poseben stanovanjski fenomen. V istem stanovanju živim že 60 let, stanarina pa se s časom konstantno zvišuje. Je funkcija zmnožka vrednosti stanovanja ter nekih 30 ali 40 koeficientov, ki so povečini konstante. Iz tega sledi, da se vrednost stanovanja iz leta v leto veča, ne pa manjša, kar bi bilo po neki zdravi logiki pričakovati. Kako je to mogoče pa vedo samo kriminalci, ki s stanovanji operirajo. Razumem, da je Rolls po 30 letih zgledne nege več vreden kot nov, čeprav težko, za stanovanja pa tega nikoli ne bom razumel...

Starejše novice