Ljubljanainfo
Tor, 14.2.2023 17:01
V anketi na MojeDelo.com je 53 odstotkov anketirancev obkrožilo, da si ne želi delati v istem podjetju kot njihov partner. Kakšne so prednosti in kakšne slabosti partnerskega odnosa na delovnem mestu?

V anketi na MojeDelo.com so preverjali, koliko Slovencev in Slovenk si želi delati skupaj s svojim partnerjem v istem podjetju.

53 odstotkov jih ne želi delati v istem podjetju kot njihov partner, večinoma zaradi osebnih preferenc, ugotavljajo v anketi MojeDelo.com, v kateri je sodelovalo 877 obiskovalcev portala. Tisti, ki so odgovorili z DA, pa vidijo prednost tega predvsem v boljših odnosih.

Kakšne so pravzaprav prednosti in pasti partnerskega odnosa na delovnem mestu?

V službi preživimo približno tretjino svojega časa, zato je povsem razumljivo, da se med sodelavci pogosto oblikujejo tudi ljubezenske vezi.

Kar tri četrtine anketiranih zaposlenih se je že zaljubilo ali romantično zapletlo s sodelavci in le 18,7 odstotka jih obžaluje svojo izkušnjo, je pokazala anketa MojeDelo.com, v kateri je sodelovalo 814 ljudi.

Kadar pogovori nanesejo na ljubezen na delovnem mestu, smo razdeljeni na dva pola. Na tiste, ki nimajo težav s tem, da bi se odnos razširil tudi na delovno mesto, in tiste, ki jim sodelovanje s partnerjem v službi ne predstavlja le slabo idejo, temveč popoln recept za napetosti in katastrofo.

Malo več kot polovica ljudi (53 odstotkov) je v anketi karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com med 30. januarjem in 6. februarjem 2023 zaupala, da ne bi želeli delati v istem podjetju kot partner, medtem ko druga polovica (47 odstotkov) bi.

Ločevati poklicno in zasebno življenje je najpogostejši argument

Med 467 ljudmi, ki so sodelovali v anketi MojeDelo.com, in ne želijo partnerja videvati v službi, je najpogostejši argument ta, da je treba ločevati poklicno in zasebno življenje.

Menijo, da »vsak partner potrebuje različne osebe okoli sebe« oziroma »partner potrebuje stik z zunanjim svetom«, delo skupaj pa »ni zdravo za odnos«, ker bi lahko vzpodbudilo tekmovalnost med partnerjema, »možnost izkoriščanja partnerja za doseganje ciljev« in tudi »problemi, ki jih imaš doma, se lahko prenesejo v službo«.

Glede dela v istem podjetju pa navajajo tudi pomisleke, kot so »preveliko tveganje, da oba istočasno izgubiva vir dohodka« in strah pred odnosi ob prekinitvi zveze. Prav zaradi slednjega so nekatera podjetja uvedla interno pravilo o prepovedi romantičnih zvez med sodelavci.

S tem naj bi preprečili konflikte med sodelavci na delovnem mestu, kot je na primer obdolžitev spolnega nasilja po koncu romantične zveze.

Več preživetega časa skupaj = boljši odnos?

Delo skupaj ima seveda tudi številne prednosti, kar potrjuje 410 sodelujočih v raziskavi MojeDelo.com, ki so odgovorili z DA.

Tisti, ki si želijo delati v istem podjetju kot partner, navajajo, da bi več časa, preživetega skupaj, pomenilo tudi boljši odnos. Pomislite na pare, ki se vidijo le, ko si prvi kuha jutranjo kavo, drugi pa se ravno odpravlja spat.

Ko si s partnerjem delite isti urnik, isti življenjski slog, imata skupne interese in, kot so navedli nekateri, tudi »partnerja pod nadzorom«, lahko to okrepi tudi vajin zasebni odnos.

»Ker se poznata, lahko bolje sodelujeta« in zato hitreje ter uspešneje opravita zadolžitve v službi: »Ker vse, kar počneva skupaj, izpade na koncu boljše, kot če to počnem sam(a)«, meni sodelujoči v anketi.

Partner lahko poskrbi, da »lažje mine delovni dan«, vam nudi podporo in vas razume, ker pozna situacijo.

Seveda pa je treba za uspešno zvezo na delovnem mestu znati »preklopiti« med zasebnim in poklicnim življenjem. Zelo hitro se lahko zgodi, da par službene izzive nosi in rešuje v domačem okolju, zasebne težave pa prenaša v podjetje, kar vpliva tako na njun medsebojni odnos kot tudi na odnos s sodelavci.

Starejše novice