Slika je simbolična.
Pia Seidl
Pon, 31.10.2022 11:00
Krompirjeve jesenske počitnice so ponovno pred vrati. Ste se kdaj spraševali, zakaj se tako imenujejo, kakšno zgodovino skrivajo in kakšno vlogo je imel krompir?

Otroci bodo kar devet dni, od sobote, 29. oktobra, do nedelje, 6. novembra, uživali v delu prostih dnevih.

Pa ste vedeli, da krompirjeve počitnice pred približno petdesetimi leti niso bile tako zabavne, kot so morda danes?

Gomolj izrednega pomena

Nekdaj je bilo hrane pogosto malo in krompir je bil eden izmed najpomembnejših živil. Ta rastlina je znana predvsem po svojih gomoljih, ki so zelo kakovostni in jih je enostavno hraniti za daljše časovno obdobje.

Rastlina krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki in je šele v 16. stoletju dosegla Evropo, natančneje Španijo, vendar je takrat bila zaželena zgolj zaradi lepih cvetov. 

V 17. stoletju je krompir prišel v Nemčijo, kjer sprva kmetje niso bili navdušeni nad neznano rastlino in so šele kasneje ugotovili, da se pomemben del rastline, gomolj, skriva pod zemljo. 

Počitnice namenjene fizično napornemu delu

V preteklosti je bil krompir jamstvo, da bodo ljudje v težkih časih dobro preživeli zimo.

Izkopavanje in zbiranje krompirja je veljalo za fizično naporno delo, saj so slednje počeli ročno. Šele konec 19. stoletja je počasi prišla v uporabo naprava, ki je krompir vrgla iz zemlje.

Ker kmetje pogosto niso imeli denarja, so delo nadaljevali z rokami.

Otroci so v obdobju žetve v šolah prejeli počitnice, kjer so v tem času pomagali kmetom pri zbiranju in izkopavanju krompirja. Najverjetneje so po napornih »počitnicah« komaj čakali vrnitve nazaj k pouku. 

Praznovanje nekoliko drugače

Dandanes krompirjeve počitnice otroci preživljajo nekoliko drugače. Po večini so te namenjene brezdelju, preživljanju prostega časa v naravi, z družino in posvečanju pozornosti ljubim aktivnostim in hobijem. 

Starejše novice