Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 25.1.2023 16:00
Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativna živila podeljuje že deveto leto.

Inštitut za nutricionistiko je danes razglasil najbolj inovativna živila za leto 2023.

Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP za skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini ter Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov,

Nagrajeni so bili tudi Barbio's za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef's choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom.

Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že deveto leto in sicer živilom, proizvedenim v Sloveniji, ki so prišla na naše tržišče v zadnjem letu. Letos so obravnavali 79 predlogov, končni izbor pa je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko. Sestavljali so jo strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.

Od 79 predlogov jih je okoli 70 odstotkov doseglo oceno za ugodno prehransko sestavo in so tako šli v nadaljnjo obravnavo, kjer so upoštevali še druge vidike inovativnosti. Med njimi senzorično oceno, poreklo surovin in aktualnost inovacije z vidika obogatitve ponudbe v posamezni kategoriji živil.

Na Inštitutu za nutricionistiko so dejali, da so opazne pozitivne spremembe med drugim zaznali pri sestavi prijavljenih mlečnih izdelkov, med katerimi so imeli nekateri zmernejše količine dodanih sladkorjev, in da je pomemben poudarek pri izboru na ugodni prehranski sestavi.

Upoštevajo pa tudi druge vidike inovativnosti, na primer prijaznost potrošniku ter okolju.

S projektom pa želijo predvsem spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice