Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 19.1.2023 15:15
Nacionalni preiskovalni urad je ovadil osem fizičnih in deset pravnih oseb za 16 kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Nacionalni preiskovalni urad je konec decembra 2022 podal kazensko ovadbo zoper osem fizičnih oseb in deset pravnih oseb, vse z območja Policijske uprave Ljubljana.

Iz Generalna policijske uprave so javili, da so fizične osebe utemeljeno osumljene, da so v imenu in za račun pravnih oseb storile skupno 16 kaznivih dejanj.

Šlo naj bi se za sledeča dejanja:

  • enajst kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika
  • tri kazniva dejanja pranja denarja po 245. členu Kazenskega zakonika
  • kaznivo dejanje overitve lažne vsebine po 253. členu Kazenskega zakonika in
  • kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu Kazenskega zakonika

Prenešenih 1,6 milijona evrov

Preiskovalci so v predkazenskem postopku ugotovili, da so bile zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storjene v letu 2017 s prenosom 1,6 milijona evrov iz oškodovane gospodarske družbe z območja Policijske uprave Ljubljane, ki izvirajo od prodaje osnovnega sredstva te družbe, najprej na novoustanovljeno hčerinsko družbo ter v nadaljevanju na druge fizične in pravne osebe.

Denarna sredstva od prodaje osnovnega sredstva tako niso postala del stečajnega postopka, ki je grozil družbam, lastnicam poslovnega deleža oškodovane gospodarske družbe.

S tem je novoustanovljena gospodarska družba pridobila 1,6 milijona evrov premoženjske koristi.

Storjena kazniva dejanja pranja denarja

Protipravno pridobljena denarna sredstva v znesku 1,6 milijona evrov so bila v nadaljevanju uporabljena pri gospodarski dejavnosti, z več transakcijami nakazana na obvladovane gospodarske subjekte in tudi na transakcijske račune fizičnih oseb za njihovo lastno potrošnjo, s čimer so bila storjena kazniva dejanja pranja denarja.

S pranjem so zakrili oziroma poskusili zakriti izvor teh denarnih sredstev, pri tem so za izvedbo nakazil uporabljali tudi ponarejene račune, s čimer je bilo storjeno kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice