Ministrica dr. Asta Vrečko je poslala poslanico (foto: Daniel Novakovič/STA).
Ljubljanainfo
Tor, 23.4.2024 18:23
Organizacija Unesco je leta 1995 v Parizu 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Pod okriljem Društva slovenskih pisateljev (DSP) se je ob 17. uri začelo literarno branje pod naslovom Na vrtu jezikav na vrtu Lili Novy. Prireditev vodi pisatelj Dušan Šarotar, brali so Nina Kokelj, Zlatko Kraljič, Zoran Predin, Vladimira Rejc, Luna J. Šribar ter namestnica španskega veleposlanika Meritxell Parayre, so sporočili iz DSP.

Na praznik knjige vabijo pri založbi Sanje. S projektom Noč knjige želijo znova povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših, pa vse tiste vmes. Tema letošnje Noči knjige je Svoboda, v središču pa bosta Srečko Kosovel in Edvard Kocbek, letos namreč praznujemo 120. obletnico rojstva obeh literarnih velikanov.

Vrsto dogodkov pripravlja tudi Mladinski kulturni center Maribor, program je hkrati predfestivalsko dogajanje 27. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo potekal med 20. in 25. majem.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob dnevu knjige poslala poslanico:

»Danes praznujemo eno najmočnejših orodij, ki jih človeštvo pozna – knjigo. Knjige nam odpirajo nove svetove, odkrivajo nove kulture, odstirajo drugačna razmišljanja in z njimi potujemo skozi čas. So naše brezmejne učiteljice, zakladnice znanja in naše zaveznice v težkih trenutkih ter prijateljice, ki nam krajšajo čas.

Kljub vsem spremembam v družbi branje knjig ostaja temelj za posameznikov razvoj vse od rojstva ter so ključne za krepitev kritičnega mišljenja in empatije. Vsem želim, da bi si lahko vzeli čim več časa za druženje s knjigami.«

Starejše novice