Slika je simbolična.
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sob, 3.9.2022 08:00
Slaba polovica anketiranih meni, da bo brezposelnost ostala ista, ali se bo zmanjšala. Vsak četrti zaposleni aktivno išče novo zaposlitev, o čemer povedo le svojim najbližjim.

Glede stanja brezposelnosti vlada med 640 vprašanimi v raziskavi, ki jo je za karierno zaposlitveni portal MojeDelo.com avgusta izvedlo podjetje Valicon, zmerni optimizem. Slaba polovica anketiranih meni, da bo brezposelnost ostala ista ali se bo zmanjšala

Zanimiv je podatek, da vsak četrti zaposleni aktivno išče novo zaposlitev, o čemer povedo le svojim najbližjim. Kar 80 odstotkov vprašanih sicer ocenjuje svojo zaposlitev kot varno. 

Najbolj črnogledi so trenutno brezposelni

Med anketiranci jih 41 odstotkov pričakuje, da bo v prihodnjih 12 mesecih brezposelnost ostala ista ali se bo zmanjšala, medtem ko 46 odstotkov anketiranih napoveduje zmerno ali večje povečanje brezposelnosti. 

Najbolj optimistični so 'beli ovratniki' (razred zaposlenih, ki je zaposlen na delovnem mestu, v vodstvu ali v upravi, zasluži višje od povprečnih plač in ni pričakovati, da bodo opravljali fizična dela), in sicer jih 46 odstotkov meni, da bo brezposelnost manjša ali vsaj ostala ista.

Glede brezposelnosti so optimistični tudi tisti zaposleni, ki so zadovoljni na svojem delovnem mestu, ter zaposleni pasivni iskalci zaposlitve, ki so trenutno zaposleni in aktivno ne iščejo nove zaposlitve, vendar so pripravljeni na dobro karierno priložnost, ko se bo ta pojavila. 

Najbolj črnogledi so trenutno brezposelni in zaposleni, ki so aktivni iskalci nove zaposlitve.

Skoraj dve tretjini vprašanih išče novo zaposlitev

Skoraj dve tretjini vprašanih pasivno ali aktivno išče novo zaposlitev. Kar četrtina zaposlenih je takih, ki aktivno iščejo novo zaposlitev. 

Iskalci nove priložnosti o tem ne povedo nikomur ali le svojim najbližjim oziroma prijateljem. Zanimivo je še, da v anketi nihče od pasivnih iskalcev svoje namere ni izdalo nikomur, niti svojim najbližjim. 

»Da je trg dela zelo dinamičen, so pokazali tudi zadnji podatki, iz katerih je razvidno, da kar 62 odstotkov vseh vprašanih aktivno ali občasno išče novo zaposlitev.

Dinamika se bo tudi v prihodnje odražala v tem, da bodo življenjepisi iskalcev zaposlitev vsebovali veliko krajših delovnih razmerij, ki jih delodajalci ne bodo smeli gledati kot izraz nelojalnosti ali nestanovitnosti, temveč kot željo po boljših pogojih za zaposlenega in dejstvo, da je njihov bazen priložnosti večji, kot je bil pred leti in s tem so večje možnosti za nova delovna mesta,« je rezultate komentirala Nika Rakonjac, vodja marketinga na MojeDelo.com.

Med tistimi, ki zaposlitve ne iščejo aktivno, jih polovica sploh ne razmišlja o menjavi službe, druga polovica pa o tem razmišlja le občasno.

76 odstotkov želi zamenjati službo v roku pol leta

63 odstotkov aktivnih iskalcev pričakuje in želi menjati službo najpozneje v nekaj mesecih, 13 odstotkov pa v roku pol leta, kar pomeni, da je med aktivnimi iskalci zaposlitve 76 odstotkov takšnih, ki si želijo zamenjati službo v roku pol leta. 

Drugi vprašani, ki so potrdili, da aktivno iščejo drugo službo, si zamenjavo službe želijo v roku enega leta, preostali vprašani pa v roku dveh let ali več. 

Najhitreje želijo delovno mesto zamenjati administrativni delavci, uradniki, vodje, tako imenovani beli ovratniki in zaposleni aktivni iskalci, najmanj pa se mudi zaposlenim pasivnim iskalcem. 

Brezposelnim pomembna možnost dela od doma

Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na odločitev o zamenjavi službe:

  • pozitivno delovno okolje,
  • bližina delovnega mesta,
  • možnost zaposlitve za nedoločen čas,
  • možnost napredovanja znotraj podjetja.

Pri dejavnikih obstaja nekaj izjem. Podatki raziskave so namreč pokazali, da je trenutno brezposelnim, bolj kot drugim, pomembna možnost dela od doma in fleksibilni delovni čas.

Iskalcem prve zaposlitve najpomembnejše pozitivno delovno okolje

Tistim, ki bodo iskali prvo delo, je nadpovprečno pomemben fleksibilni delovni čas in možnost osebnega ter strokovnega razvoja, obenem jim je, tako kot vsem, ki so že na trgu dela, najpomembnejše pozitivno delovno okolje. 

Prav tako jim je dvakrat več od povprečja pomemben sistem mentorstva in trikrat več od povprečja si želijo delati v mednarodnem okolju. Za razliko od že zaposlenih pa jim manj pomeni ugled podjetja, ki zaposluje.

Večina vprašanih meni, da je njihovo delovno mesto varno

Kar 80 odstotkov anketirancev je mnenja, da je njihovo delovno mesto zelo ali dovolj varno in da je nič oziroma zelo malo možnosti, da bi ostali brez trenutne zaposlitve. 

Na drugi strani le 17 odstotkov anketirancev meni, da njihovo delovno mesto ni varno in da lahko prej ali slej ostanejo brez službe. 

Nizek odstotek, zgolj štiri odstotke vprašanih, ocenjuje, da lahko v vsakem trenutku ostanejo brez delovnega mesta, medtem ko trije odstotki anketiranih ne ve ali ne more oceniti, kako varno je njihovo delovno mesto.

Obstaja tudi neposredna povezava med varnostjo zaposlitve in zadovoljstvom zaposlenih, kar 87 odstotkov zadovoljnih zaposlenih meni, da je njihova trenutna zaposlitev varna. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice