Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 1.12.2022 07:00
3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, že tradicionalno obeležujemo Ta veseli dan kulture, ko svoja vrata brezplačno odprejo mnoge kulturne ustanove, odvijejo pa se tudi številni dogodki.

Tudi letos so svoj program ob veselem dnevu kulture že najavile številne galerije, muzeji, gledališča in druge ustanove. Če še nimate idej, kam se v soboto odpraviti, smo jih nekaj zbrali spodaj.

Ljubljana

- Galerija Cukrarna obiskovalce vabi, da si na Ta veseli dan kulture brezplačno ogledajo veliko pregledno razstavo italijanskega velikana med umetniki Michelangela Pistoletta z naslovom Četrta generacija.

Razstava zajema velik del njegovega opusa in prinaša vpogled v ključna obdobja njegovega tvornega umetniškega delovanja od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes, s poudarkom na njegovem »temnem« obdobju.

- V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bodo na dan kulture izpeljali prvo javno vodstvo po razstavi Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki se bo začelo ob 15. uri, po razstavi pa bo vodil dr. Bogo Zupančič, direktor muzeja in sokustos razstave.

- V Mestnem gledališču ljubljanskem gledalcem ob dnevu kulture podarjajo brezplačen ogled dramskega monoprojekta Borisa Ostana z naslovom Smrtno resno.

Predstava švedskega dramatika Niklasa Rådströma, v kateri se bo igralec ukvarjal z vprašanjem, kakšen smisel sploh ima življenje, če na njegovem cilju vsakega od nas čaka smrt, bo na sporedu ob 17. in 20. uri v Studiu MGL. 

Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni MGL od 2. decembra 2022.

- v Narodni galeriji si lahko brezplačno ogledate stalno zbirko Umetnost na Slovenskem.

Pripravili pa so tudi program kratkih vodstev za odrasle in za družine z otroki, mlade 12+ pa vabijo na ustvarjalna druženja risanja manga stripov.

Program je posvečen slovenskemu slikarju in restavratorju Mateju Sternenu, enemu izmed slovenskih impresionistov.

- V Mednarodnem grafičnem likovnem centru Ljubljana so pripravili ustvarjalne delavnice, odprta vrata ateljejev, vodstva po razstavah, sejem ARTish in pestro kulinarično ponudbo.

Razstavi, ki sta trenutno na ogled in si ju lahko na ta dan ogledate brezplačno, sta Črtomir Frelih: Grafike in risbe. Štiri desetletja in Natalija Juhart Brglez: Linije vsakdana

- Tudi v Slovenskem etnografskem muzeju bo poleg prostega vstopa med 10.00 in 18.00 potekal bogat program.

Še posebej izpostavljajo Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev, delavnico za otroke in družine ter ogled nove fotografske razstave Podobe konjev in ljudi.

- V Slovenski Kinoteki bo v okviru Tega veselega dne kulture prost vstop na razstavo France Štiglic – filmska zapuščina, ob 16. uri pa bo na voljo tudi posebno vodstvo z avtorico razstave Špelo Čižman.

- Obiskovalce vabi tudi Ljubljanski grad, kjer lahko brezplačno spoznate številne zanimive programe za njegovimi zidovi, kot so stalni razstavi Grajsko orožje in Slovenska zgodovina ter Lutkovni muzej.

Prav tako si lahko ogledate kratek predstavitveni film o zgodovini Grajskega griča in Ljubljanskega gradu v Virtualnem gradu, se povzpnete na Razgledni stolp ali se udeležite katerega izmed raznolikih vodenih ogledov za otroke in odrasle.

- V Plečnikovi hiši pa si lahko med 10. in 18. uro brezplačno ogledate originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje. Samostojno si lahko ogledate stalno razstavo ali pa se udeležite vodstev po občasnih razstavah ob 11.00 in 17.30.

Maribor

- Umetnostna galerija Maribor sporoča, da bo v UGM Šopu na ogled prodajna razstava Trakovi slikarja Milana Ketiša, v UGM Kabinetu se lahko "sprehodite" po podobah Maribora iz Zbirke UGM, ali pa v UGM Studiu obiščete razstavo Maribor. Slike iz Abesinije fotografa Matije Brumna.

- Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev vabijo na otvoritev razstave in literarni večer v sodelovanju s Klubom koroških Slovencev Maribor in Literarno hišo Maribor: Verena in Vincent Gotthardt: Na robu jezika.

Lokacija: Razstavišče Karlinia, Karantena, Pobreška cesta 20 / mansarda v Mariboru.

Razstavo bo ob 18. uri odprl dr. Danijel Grafenauer, predsednik Kluba koroških Slovencev Maribor, z gostoma pa se bo ob literarnem večeru pogovarjal Marjan Pungartnik.

- Vse zainteresirane za gledališče Slovensko narodno gledališče Maribor ob 17. uri vabi na potovanje, kjer bodo temeljito spoznali gledališče, njegovo zgodovino in vse skrivnosti umetnosti Drame, Opere in Baleta.

- Pokrajinski arhiv Maribor od 9. do 12. ure vabi na čajanko, na kateri boste lahko slišali odgovore na vprašanja: Kaj dela arhivist? Kako izgleda arhiv? Kje hranijo arhivsko gradivo? in druge.

- Lutkovno gledališče Maribor ob 11. uri vabi na ustvarjalno delavnico Muzejska lutkodelnica, na kateri bodo mladi ustvarjalci raziskovali svet lutkovne umetnosti, si ogledali zbirko lutk Lutkovnega gledališča Maribor in pod strokovni vodstvom likovne pedagoginje Monike Pocrnjić ustvarili skupinsko lutko.

Ptuj

- Na Ptujskem gradu bo ob 11. uri brezplačna lutkovna predstava in muzejska delavnica za družine.

Predstavo, prirejeno po pravljici Frana Levstika, bo v slavnostni dvorani Ptujskega gradu izvedlo Lutkovno gledališče Pika, po koncu pa bodo skupaj z gledalci v muzejski delavnici izdelali ptička iz volnene preje.

Poleg tega je vstop v vse muzejske zbirke v Ptujskem gradu brezplačen.

Murska Sobota

- V Galeriji Murska Sobota ob 10. in 17. uri pripravljajo javno vodstvo po razstavi Marjan Gumilar. Razbita površina, med 14. in 16. uro pa Družinsko likovno delavnico: izdelovanje prazničnih voščilnic in okraskov.

Cel dan nudijo tudi 50% popust na izbrane publikacije Galerije Murska Sobota.

- Pomurski muzej Murska Sobota med 9. in 17. uro vabi na ogled muzejskih razstav, ob 10. uri pa na družinsko delavnico peka miklavževih parkljev.

Starejše novice