STA
Sob, 11.11.2023 09:39
Zaradi nižanja temperatur ter bližajočih se zimskih razmer morajo vozniki za svoja motorna vozila po 15. novembru zagotoviti obvezno zimsko opremo, med drugim zimske pnevmatike.

Pozimi oziroma v zimskih razmerah, ko je vreme nepredvidljivo, morajo predvsem vozniki motornih vozil upoštevati možne hitre spremembe voznih razmer. Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema motornega, pa tudi priklopnega vozila, za kar morajo vozniki pravočasno poskrbeti, so zapisali na policiji.

Bliža se namreč 15. november, ko zakon predpisuje obvezno uporabo zimske opreme na motornih vozilih, ki traja do 15. marca prihodnje leto in v zimskih razmerah. Slednje bo spodbudilo tudi postopno nižanje temperatur in meje sneženja, ki se je sinoči, po navedbah Agencije RS za okolje, zopet znižala in sicer pod 1000 metrov nadmorske višine.

»Ko je cesta mokra, pokrita z listjem ali snegom, lahko pričakujemo, da bo zavorna pot daljša kot v suhem vremenu,« je za STA povedal inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Tomaž Farčnik. »V teh primerih je dovolj velika varnostna razdalja tista, ki omogoči, da se avto pravočasno ustavi,« je dejal.

 

 

 

Nasvete kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere so tudi letos pripravili na AMZS, kjer so opravili tudi test 32 zimskih pnevmatik. Kot so zapisali na spletni strani, je test zopet dokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost.

Na AMZS celo leto izvajajo tudi tečaje, kjer se vozniki lahko preizkusijo v vožnji po površinah simuliranih z zimskimi razmerami.

»Podjetja na nekaj let pošljejo na tečaj ljudi, posebej tiste, ki so veliko na cesti, na primer reševalce, gasilce, policiste. Tako vozniki vidijo, kaj jih med vožnjo v slabih voznih razmerah lahko doleti, če niso previdni,« je navedel Farčnik.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. »Zimske pnevmatike morajo imeti globino profila najmanj 3 milimetre. Če zimskih pnevmatik še nimamo nameščenih, pa moramo imeti letne pnevmatike prav tako z globino profila 3 milimetre ter snežne verige,« je še navedel. V zimskih razmerah lahko voznikom delo olajšajo tudi rokavice in strgalo za led.

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti, so poudarili na Agenciji za varnost prometa. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila. Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki ob uporabi preprečuje zmrzovanje stekla, so navedli na spletni strani.

V primeru, da voznik za svoje vozilo ni zagotovil predpisane zimske opremo v obdobju, ko je le ta obvezna, ga policija lahko kaznuje s predpisano globo 40 evrov. Policisti lahko voznika z višjo globo kaznujejo tudi, če na primer ne očisti motornega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje ali omejuje promet na določenem delu ceste, lahko policisti voznika kaznujejo s 1000 evri globe.

Starejše novice