Vir: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Čet, 23.12.2021 17:56
V nadaljevanju sezone se v Prvi ligi Telemach obeta krčevit boj za naslov državnega prvaka kot tudi za mesta, ki zagotavljajo obstanek. Spomladi z novostjo, na vseh tekmah bo prisoten sistem VAR.

Tako kot je bilo napovedano že ob pričetku sezone, bo tehnologija VAR spomladi prisotna na vseh petih tekmah v posameznem krogu Prve lige Telemach.

To odločitev je na včerajšnjem zasedanju potrdil izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije in tako tudi formalno potrdil pomembno pridobitev slovenskega nogometa.

Tehnologija VAR je bila jeseni prisotna zgolj na dveh tekmah kroga Prve lige Telemach, kar je pri marsikom zbujalo pomisleke o regularnosti prvenstva. Spomladi tega ne bo več.

Razširitev tehnologije VAR je bila primarni cilj

»V sklopu projekta VAR je bilo v uvajalnem obdobju uspešno izpeljano certificiranje vseh prvoligaških stadionov za uporabo VAR tehnologije in usposabljanje zadostnega števila sodnikov za uporabo tehnologije, kar pomeni, da so izpolnjeni tudi zadnji pogoj za razširitev na celotno tekmovanje. 

Razširitev tehnologije na vse tekme državnega prvenstva je bila vseskozi primarni cilj, saj VAR, s tem ko odpravlja očitne in jasne napake, v veliki meri prispeva k regularnosti in legitimnosti tekmovanj,« so zapisali na spletni strani NZS.

Sodniški pomočnik, ki glavnemu sodniku pomaga pri odločitvah s pomočjo analize videoposnetkov določenih situacij na tekmi bo prisoten tudi v polfinalu in finalu pokala, če bo to omogočala infrastruktura na stadionu, pa tudi v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach..

Dodatna sredstva za uveljavljanje mladih nogometašev

Izvršni odbor NZS je potrdil nove kriterije pri nagrajevanju klubov za uveljavljanje mladih nogometašev v prvi in drugi ligi. Zveza je to spodbudo uvedla leta 2019, v času epidemije pa se je skupni znesek skoraj podvojil, z 260 se je dvignil na 470 tisoč evrov.

Zdaj se dviga starostna meja, upoštevana bo minutaža slovenskih nogometašev do 23 let. Igralne minute mlajših od 21 let se bodo pri skupni minutaži pomnožile s faktorjem 1.5, igralcev mlajših od 19 let pa s faktorjem 2. Prvoligašem bodo razdelili 250, drugoligašem pa 220 tisoč evrov.

Sprejet je bil tudi način razdelitve finančnih sredstev iz naslova klubskih tekmovanj UEFA za delo z mladimi. V sezoni 2021/22 se bo klubom razdelilo malce več kot 613 tisočakov. 

Posameznemu klubu, ki nastopa v prvi mladinski in kadetski ligi, bo nakazanih 32.730,93 evra, klub v drugi mladinski in kadetski ligi pa bo za delo z mladimi prejel 5.336,57 evrov.

Spomladi zgolj ob koncu tedna?

S sezono 2022/23 bo ukinjen mladinski pokal NZS, v 2. SNL in Pokalu Pivovarna Union pa bo lahko posamezna ekipa že v nadaljevanju letošnje sezone v zapisnik vnesla devet rezervistov in ne sedem, kot je bilo doslej.

Ker je bil Boštjan Cesar vključen v trenerski štab članske izbrane vrste, je bil Anton Žlogar imenovan za novega selektorja mladinske izbrane vrste, vodenje selekcije do 16 let pa prevzema Mišo Brečko, ki je bil doslej pomočnik Milenka Aćimovića v mladi reprezentanci Slovenije.

Izvršni odbor zveze je potrdil tudi spremembe tekmovalnega koledarja za spomladanski del sezone 2021/22. Če ne bo prestavitev tekem, se bo redni spored Prve lige Telemach igral zgolj ob koncu tedna, uvodni 21. krog pa je bil zamaknjen za tri dni in bo odigran 12. in 13 februarja.

Olimpijo sicer čakata še dve zaostali tekmi, Ljubljančani se bodo spomladi pomerili še z Muro in Domžalami. Termina dvobojev še nista znana.

Starejše novice